25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones - Presidencia de la Generalitat - participacio.gva.es
Ves enrere 25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones
25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones
#25NTallaAmbLaToxicitat
Un any més, arribem al 25 de novembre recordant la necessitat de continuar confrontant i combatent la violència contra les dones, hui i tots els dies de l’any.
Enguany, amb la campanya institucional #25NTallaAmbLaToxicitat, la Generalitat posa el focus en l’eliminació del masclisme quotidià, “germen i caldo de cultiu de les violències masclistes”. Insta “a totes les persones a apartar i eliminar el masclisme de les seues vides, a tallar d'arrel comportaments tòxics i masclistes”.
Per a tallar amb el masclisme quotidià, cal que es produïsquen canvis estructurals i accions “proactives” per part dels homes per a “no deixar passar aquest tipus d'actituds”.
Necessitem consciència plena d’estes situacions i el rebuig més ferm per part dels nostres companys tant cap a aquests fets com cap als homes que els perpetren, siga quina siga la modalitat i la gradació de la violència.
La violència sobre la dona suposa una violació dels drets humans. Aprofitem per a recordar com es definix aquesta violència en la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, Integral contra la Violència sobre la Dona en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana (arts. 2 i 3): tot comportament d'acció o omissió pel qual un home infligeix a la dona danys físics, sexuals, psicològics i/o econòmics basats en la pertinença d'aquesta al sexe femení, com a resultat de la situació de desigualtat i de les relacions de poder dels homes sobre les dones. També, les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la privada.
Pensem també en la violència vicària exercida sobre els fills i filles de les famílies afectades, o en la més recent modalitat de violència masclista digital, que afecta dones joves i xiquetes en gran mesura. A més, recordem que no massa lluny de les nostres llars es pot perpetrar mutilació genital femenina (o altres pràctiques tradicionals i/o culturals nocives o perjudicials per a les dones i xiquetes), tràfic de dones i xiquetes, matrimoni forçós i avortament i esterilització forçosos.
Semblaria que s’hem acostumat a unes estadístiques intolerables (CGPJ, Delegació del Govern contra la Violència de Gènere). Sense anar més lluny, impressiona llegir que entre el 70 y el 80% de les detencions que realitza la Policia Local (a València) són per violència masclista; malgrat aquestes i altres xifres, aquesta violència no és prioritària entre les preocupacions de la ciutadania que indaga el CIS en les seues enquestes.
Per tot això, l’eliminació de la violència contra les dones ens concernix a tots i a totes.