Pérez Garijo anuncia la posada en marxa del pla de retorn en el Consell dels Cevex

23/11/2021
Pérez Garijo anuncia la posada en marxa del pla de retorn en el Consell dels Cevex

- La consellera ha presentat l'estratègia per a la tornada dels valencians i les valencianes de l'exterior
- Pérez Garijo ha presidit la sessió en la qual s'ha donat a conéixer l'informe per al reconeixement d'un nou centre de valencians a Brussel·les, 'Espai valencià a Bèlgica'La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit la IX sessió del Consell de Centres Valencians a l'Exterior (Cevex), una reunió que ha tingut lloc per mitjà de videoconferència. A la trobada també ha assistit la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant.

Pérez Garijo ha afirmat que des de la Direcció General de Participació s'està treballant en el disseny de l'estratègia de retorn a la Comunitat dels valencians i les valencianes que han emigrat per motius econòmics i que "tinguen la voluntat de tornar", ha manifestat Pérez Garijo.

En el marc d'aquesta estratègia, s'ha constituït un grup de treball i la consellera ha anunciat, a més, "la posada en marxa d'una enquesta" en el portal de participació ciutadana de la Generalitat GVA Participa, "que permetrà conéixer la realitat actual de l'emigració valenciana per a desenvolupar un pla de retorn tan efectiu com siga possible i per a fer-ho és fonamental el treball dels Cevex".

En paraules de Pérez Garijo, "considerem molt important conéixer el perfil dels valencians i les valencianes que van decidir anar-se'n i quins motius els portarien a tornar, a més d'esbrinar quines condicions podem millorar per a la tornada".

"Quan es publicite l'enquesta -ha explicat Pérez Garijo- comptarem amb tots els Cevex per a difondre-la, la qual cosa ens permetrà arribar al màxim nombre de valencians i valencianes que resideixen a l'exterior".

L'enquesta dirigida als valencins i les valencianes que viuen a l'estranger, o que han tornat, recollirà dades com el gènere, l'edat, la província d'inscripció abans d'anar-se'n, el país estranger de residència, el temps de residència a l'estranger, els motius pels quals van emigrar, si pretenen tornar o ja han tornat, per quins motius, quins obstacles troben o van trobar, etc.

Llei de participació

En la reunió, s'ha traslladat als representants dels Cevex el nou procés participatiu per a elaborar la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat.

La consellera ha animat a participar en aquest espai de debat obert en el portal GVA Participa, "que permetrà presentar propostes, sobretot les que estan relacionades amb el fet d'afavorir la participació dels valencians i les valencianes a l'exterior per a contribuir a mantindre els vincles amb la nostra terra", ha apuntat la consellera.

D'altra banda, es durà a terme un procés participatiu mitjançant tallers temàtics en què s'aportaran propostes que s'incorporaran a la futura llei. Per als valencians i les valencianes residents a l'exterior es farà els dies 9 i 16 de desembre.

Nou centre a Brussel·les

Entre els assumptes tractats en la reunió, la consellera ha presentat l'informe previ per al reconeixement d'un nou centre de valencians a la ciutat de Brussel·les, 'Espai valencià a Bèlgica', una proposta que serà traslladada al Ple del Consell per a l'aprovació pròxima. D'aquesta manera, el Consell dels Cevex comptarà amb un total de 42 centres repartits per tot el món.

Setmana fallera 2022

Durant la sessió del Consell dels Cevex s'ha abordat també la situació de les subvencions 2020 i 2021, a més d'exposar la proposta d'activitats per a la setmana fallera de 2022, "activitats que, esperem, es puguen celebrar l'any que ve sempre que les condicions sanitàries ho permeten", ha afirmat Pérez Garijo.

Arxius relacionats