La Generalitat i la Diputació de València destinen 1 milió d'euros al foment de la participació, la transparència i el bon govern en l'àmbit local

21/04/2021
La Generalitat i la Diputació de València destinen 1 milió d"euros al foment de la participació, la transparència i el bon govern en l"àmbit local

- Pérez Garijo destaca que la suma d'esforços "és fonamental" perquè les entitats locals posen en marxa projectes que avancen en participació i transparència
- El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha assenyalat que aquest acord "ajudarà no només que els municipis tinguen més recursos, sinó que permetrà disminuir la burocràcia administrativa"La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, han signat el conveni de col·laboració al qual les dues institucions destinaran 1 milió d'euros per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l'àmbit local, mitjançant la concessió d'ajudes destinades a les entitats locals de la província per a l'exercici 2021.

Pérez Garijo ha destacat que aquesta col·laboració institucional "ens permet donar suport als municipis per a avançar en polítiques de participació i transparència", a la qual cosa ha afegit que "la millor via és la suma d'esforços i quanties perquè les subvencions que arriben a les entitats locals puguen posar en marxa projectes més grans".

En aquest sentit, la consellera de Participació ha subratllat la importància de la implicació de l'Administració local, i d'arribar a cada municipi del nostre territori, "perquè és la més pròxima a la ciutadania".

A més, Pérez Garijo ha afirmat que "des de la Generalitat farem un pas més enllà del compliment de la Llei de transparència", perquè "volem que la ciutadania hi vulga saber, demane informació i participe, de manera activa, en els assumptes públics. Mostra d'això són els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022 que arranquen el pròxim 11 de maig".

Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha valorat l'acord entre la Conselleria i la Diputació provincial, perquè "més que una obligació és una petició de la societat, que ens exigeix portar la transparència i la participació en tots els àmbits institucionals, amb especial rellevància als ajuntaments en ser la institució més pròxima a la ciutadania".

A més, Gaspar ha subratllat l'avantatge afegit que comporta aquest acord de cooperació, "que ajudarà no només que els municipis tinguen més recursos per a la participació, la transparència i el bon govern, sinó que permetrà disminuir la burocràcia administrativa perquè aquestes ajudes es gestionen de manera més ràpida i eficaç".

A l'acte també han assistit la directora general de Participació Ciutadana, Maria Jesús Pérez Galant, i el director general de Transparència, Andrés Gomis.

Projectes objecte de subvenció

La col·laboració amb la Diputació de València ascendeix a 1 milió d'euros, 400.000 els aportarà la Generalitat i 600.000 van a càrrec de l'entitat provincial. Per a accedir a aquestes ajudes les entitats locals hauran d'estar inscrites en el Registre d'entitats locals de la Comunitat Valenciana.

Podran accedir a les ajudes de participació ciutadana aquelles actuacions destinades a la seua promoció i foment per mitjà de processos participatius orientats a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics municipals; les consultes ciutadanes, tant presencials com telemàtiques, relacionades amb la participació en decisions del municipi; els debats, les jornades, les taules redones i altres aspectes relacionats amb la participació en decisions municipals, així com l'impuls de pressupostos participatius.

Així mateix, es podran presentar a la convocatòria les iniciatives en matèria de formació i divulgació de la participació ciutadana; la creació o redefinició d'espais i òrgans de participació que faciliten la implicació ciutadana en les polítiques municipals, com per exemple els consells ciutadans, el defensor o defensora del veïnat, comissions de treball, xarxes ciutadanes, fòrums, comités cívics o assemblees ciutadanes.

També es preveu la posada en marxa o l'adequació de normes reguladores o documents sobre la participació ciutadana en el municipi i tots aquells projectes, processos, activitats o accions destinades a la millora de la vida comunitària desenvolupades mitjançant tècniques de participació ciutadana.

Pel que fa a les accions de transparència i bon govern en l'àmbit local, seran subvencionables les iniciatives que faciliten a la ciutadania l'accés a la informació pública a través de procediments senzills i clars; fomenten el coneixement de la ciutadania dels principis de govern obert i transparència; facen transparent la gestió pública a través de la difusió de la informació i l'impuls de mecanismes d'avaluació i millora contínua; afavorisquen la rendició de comptes a la ciutadania; milloren l'organització, la classificació i el maneig de la informació pública, a més d'aquelles que contribuïsquen a garantir que l'exercici de govern es fa d'acord amb principis ètics i de servei públic.

L'import global màxim de les subvencions es distribuirà de manera diferenciada en un percentatge del 50 % entre els projectes de participació ciutadana i els que promoguen la transparència i el bon govern.

Per al repartiment del crèdit es tindrà en compte el nombre d'habitants de les entitats locals sol·licitants de cada subvenció, i es garantirà que aquelles que tenen un nombre inferior d'habitants disposen d'un percentatge de reserva del total dels fons.

Arxius relacionats