Participació organitza el primer encontre Alcem-nos-Acord Ciutadà amb les comarques del sud

26/06/2020

- L'objectiu d'aquestes trobades online és reflexionar i buscar solucions col·lectives de reconstrucció social i econòmica
- Rosa Pérez Garijo: "Sense el treball de la societat civil organitzada i del teixit social i associatiu seria impossible parlar de reconstrucció"La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha celebrat l'encontre Alcem-nos -Acord Ciutadà de les comarques del sud per a reflexionar i buscar solucions col·lectives de reconstrucció social i econòmica.

Aquest ha estat el primer dels tres encontres ciutadans que ha organitzat la Conselleria de Participació amb l'objectiu de donar-li la veu a la ciutadania en el procés de reconstrucció social i econòmica després dels efectes que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.

Alcem-nos - Acord Ciutadà és una de les quatre potes del projecte Alcem-nos. Les altres tres les conformen Les Corts Valencianes, una part institucional, i altra de diàleg social. La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s'ocupa de l'espai "Acord Ciutadà" per a donar-li veu a la societat civil organitzada.

Al debat, inaugurat per la consellera Rosa Pérez Garijo, han participat Trinidad de los Ángeles, del Centro para el Desarrollo Humano Sostenible Corazón Verde; Néstor Portes, de Pego Viu; Sandra Obiol, d'Acció Cultural del País Valencià; Ángela Nzambi, de CEAR; Marga Brugarolas, investigadora de la Universitat Miguel Hernández; Francisco Carrión, tècnic de participació ciutadana de l'Ajuntament de Villena, i María Jesús Pérez Galant, Directora General de Participació Ciutadana.

Pérez Garijo ha destacat el treball de la societat civil organitzada i del teixit social i associatiu, sense el qual seria impossible parlar de reconstrucció, de cultura, de serveis públics, de xarxes de solidaritat, de ciència o de medi ambient. "Les persones que aporten un esforç constant des dels seus llocs de treball o des de les associacions, contribueixen al benefici de la societat, són actors principals del co-disseny de les polítiques públiques".

Per la seua part, la directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez Galant, ha subratllat que el projecte Alcem- nos Acord Ciutadà "vol integrar a la societat civil com a motor per a la reconstrucció, perquè aquesta és la que mobilitza, transforma i produeix canvis".

Sostenibilitat

Durant el debat, una idea comuna ha girat entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible emmarcats en l'Agenda 2030, acordant que aquests objectius han de ser la base de les futures accions. En aquest sentit, Néstor Portes ha assenyalat l'existència de molts treballs que no són sostenibles i que precisament van en contra d'aquests objectius. Ángela Nzami ha recordat que els problemes ambientals afecten a tots els altres objectius generant conseqüències com els desplaçaments forçosos de població, i Trinidad de los Ángeles també ha posat el focus en l'educació ambiental com una qüestió transversal i decisiva.

Respecte a la necessitat d'un altre model productiu, Sandra Obiol ha destacat la importància d'apostar per sectors estratègics que siguen beneficiosos per a la nostra economia, però també en termes laborals, amb unes condicions dignes de treball.

Canvis des de la participació

Durant el debat es va parlar que la pandèmia ha accentuat problemes que ja existien abans. En aquest context es fa necessari enfortir a la societat civil i cobra una importància major la participació en aquest canvi de model productiu, que a més haurà de ser sostenible.

Així, Francisco Carrión, ha remarcat que encara no hi ha una estructura de participació molt arrelada, i per això cal continuar lluitant perquè la gent el conega i sàpiga que és útil. Per la seua part, Marga Brugarolas ha incidit en que és precisament actuant com es poden produir canvis, i això és el que s'ha de transmetre als joves, per a que pensen que poden canviar les coses.

Pròxims encontres

A més d'aquest primer encontre, durant els pròxims dies se celebraran les sessions corresponents a les comarques del nord (29 de juny) i les comarques centrals (2 de juliol).