Alcaraz: 'Aquesta nova eina de prevenció i persecució de la corrupció s'instal·la en el mateix cor del problema'

18/12/2018
Alcaraz: "Aquesta nova eina de prevenció i persecució de la corrupció s"instal·la en el mateix cor del problema"

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha assegurat "que aquesta nova eina de prevenció i persecució de la corrupció s'instal·la en el mateix cor del problema per a detectar les males pràctiques, evitar que es convertisquen en casos de corrupció, que arriben al jutjat i que la ciutadania perda la confiança en els representants".

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha participat en la presentació dels treballs finals per a posar en marxa el Sistema d'Alertes per a la Prevenció de la Corrupció de la Generalitat.

Alcaraz ha insistit en la importància d'incorporar processos d'intel·ligència artificial dins dels mateixos procediments administratius i de gestió, mecanismes que actuen i comproven que tot està bé i si hi ha alguna cosa malament poder corregir-la a temps".

El conseller ha assenyalat que el Sistema d'Alertes per a la Prevenció de la Corrupció de la Generalitat "ja és una realitat" i suposa incorporar "un instrument pioner en la prevenció de les males pràctiques en l'Administració i en la lluita contra la corrupció, que permetrà recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions".

En l'acte han intervingut també el subsecretari de la Conselleria de Transparència, Alfonso Puncel; el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Pedro Pernías, a més de César Ferri i Jon Ánder, representants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la UPV.

El subsecretari, Alfonso Puncel, ha anunciat que es posarà en marxa un pla estratègic, entre 2019-2023, de difusió, extensió i creixement del Sistema d'Alertes per a la Prevenció de la Corrupció de la Generalitat, que està previst presentar-se el primer trimestre de l'any que ve.

Segons ha explicat Puncel, aquest pla preveu el desplegament normatiu de la Llei 22/2018 sobre la Inspecció General de Serveis que preveu, entre altres qüestions, la creació d'un canal de denúncies anònimes o la millora del funcionament de la Inspecció General de Serveis. També inclou desenvolupaments tecnològics en el sistema, com ara instruments d'intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic; ús de dades massives, o 'big data', a escala superior; millores en la quantitat i la qualitat de la informació incorporada, i intercanvis amb altres administracions.

El subsecretari ha destacat que el Sistema d'Alertes està més relacionat amb la qualitat dels serveis i la simplificació que amb la persecució dels errors o les irregularitats. "Es tracta, en definitiva, de recuperar el sentit de la funció de la Inspecció General de Serveis amb un instrument potent", ha afegit Puncel.

El treball per a posar en marxa el Sistema d'Alertes anticorrupció de la Generalitat ha suposat realitzar més de 40 presentacions, intercanvis o participació en jornades tècniques, congressos i reunions, cosa que ens ha permés arribar a més de 600 persones relacionades amb els camps del dret, la informàtica, les ciències del comportament, les matemàtiques, etc. Un sistema que ha permés situar la Comunitat Valenciana com a referent en la lluita contra la corrupció, per les bones pràctiques i les iniciatives innovadores aplicades a aquestes polítiques.

Arxius relacionats