Visualització de contingut web
Procés de participació ciutadana Vega RENHACE
En el marc dels acords del Seminari de Govern-Hivern 2020 (Xàbia-Dènia), la Direcció general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, adscrita al departament de Presidència de la Generalitat, ha dissenyat el Pla de Regeneració de la Vega Baixa, «PLA LA VEGA RENHACE», que respon a la necessitat d'establir respostes eficaces a la problemàtica generada en aquesta comarca per les depressions aïllades en nivells alts, conegudes com «DANA».
En el context del Pla descrit resulta necessari generar un procés de reflexió entorn a les situacions d'emergència climàtica viscudes en diferents períodes de temps i, en conseqüència, buscar solucions conjuntament entre tots els agents implicats en la comarca per a aconseguir una comunitat resilient, pròspera económicament i amb una alta qualitat de vida.
Així, amb la col·laboració de la Direcció General de Participació Ciutadana, es realitza un procés de participació ciutadana, amb el qual es persegueix, a més d'un aprofundiment en la conscienciació ciutadana, la presentació d'idees i iniciatives ciutadanes per a reactivar les accions preventives, la creació d'infraestructures inspirades en entorns sostenibles i propicis per a pal·liar el mal de les catàstrofes futures, tot açò afavorit amb metodologies participatives i tenint en l'horitzó polítiques d'ordenació del territori.
El propòsit és generar espais de reflexió que conjuguen l'àmbit educatiu, econòmic i polític en la millora de l'entorn, cosa que és fonamental per a que el Projecte produïsca resultats que milloren substancialment la qualitat de vida dels entorns castigats freqüentment per les «DANA».
Amb la preparació del procés participatiu, basat en el diàleg i la participació ciutadana, i per a dissenyar i elaborar el contingut concret del Projecte en el seu aspecte participatiu, s'ha previst l'organització de quatre jornades de debat i reflexió. La primera jornada es va realitzar al municipi de Dolores el passat 12 de març.
Per causa de la pandèmia per COVID-19 i la declaració de l'estat d'alarma el procés participatiu continuarà amb les rondes previstes però a través de diverses eines telemàtiques: videoconferències massives, sessions de treball virtuals i finalment votació dels projectes.
-
Una comarca: la Vega Baixa. Breu diagnòstic territorial.
-
Resumen i Conclusions de les sessions
-
1ª Sessió 12 de març de 2020 a Dolores. Identificació de les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats (DAFO). Sessió oberta a tota la població interessada a aportar la seua visió i propostes per a millorar la comarca, per a la identificació de febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats, a nivell municipal i comarcal.
-
Vídeo de la sessió.
-
2ª Sessió 5 de maig de 2020 (ONLINE). Definició de prioritats a curt, mitjà i llarg termini.
-
3ª Sessió 20 de maig de 2020 (ONLINE): Propostes i revisió dels projectes sorgits en el procés. Aquesta jornada se celebra amb l'objectiu de donar a conéixer l'evolució de les propostes que, de manera telemàtica, s'estan treballant entorn dels quatre eixos temàtics del Pla Vega Renhace: emergència climàtica; infraestructures hidràuliques, economia i societat. Cal recordar que la participació ciutadana és una peça essencial del Pla Vega Renhace, l'eina perquè la societat civil puga opinar i proposar solucions per al futur de la Vega Baixa, una comarca que va resultar totalment devastada per la DANA o gota freda del passat mes de setembre.
-
4ª Sessió 9 de juny de 2020 (ONLINE): Presentació dels projectes. Aquesta jornada se celebra de manera telemàtica, amb l'objectiu de donar a conéixer els diferents projectes que han sorgit de les propostes que ha elaborat la pròpia ciutadania. Aquests projectes es troben enfocats en 10 àmbits d'actuació que, al seu torn, s'incardinen en els 4 eixos temàtics del Pla Vega Renhace: emergència climàtica, infraestructures hidràuliques, economia i societat. Cal recordar que la participació ciutadana és una peça essencial del Pla Vega Renhace, l'eina perquè la societat civil puga opinar i proposar solucions per al futur de la Vega Baixa, una comarca que va resultar totalment devastada per la DANA o gota freda del passat mes de setembre.
-
Sessió de Devolució a Guardamar de Segura (30 de juny de 2020).
-
-
Accés a la web VEGA RENHACE Generalitat Valenciana