Casas Regionales de Galicia

Ves enrere CENTRO GALEGO DE CASTELLÓ "O ATURUXO"

CENTRO GALEGO DE CASTELLÓ "O ATURUXO"

  • Dades
President/a: Sr. Xosé Filgueira Fernández
Any de fundació: 1937
Federada en: Federació de Cases i Centres Regionals d'Espanya a Castelló .
NºRegistre Associacions: Sección 1ª nº 1866 Unidad Territorial Castellón
Adreça: C/ Perez Dolç, 9 Baix Dreta. 12003 Castelló de la Plana
Email: xosefilgueira@outlook.es; castello.asociaciacion@centrogalegoaturuxo.gal; centro-galego-castellon@outlook.es
Web: www.cgaturuxo.galiciaaberta.com
Telèfon: 690 653 904 / 964 22 85 08 / 601 431 265
Fax:
 
  • Història

El centre gallec va fer els seus primers passos l'any 1936, fet que el convertix en una de les entitats deganes de la diàspora gallega a Espanya. Diversos avatars i esdeveniments van fer que desapareguera com a entitat en la dècada dels 50. L'any 1993 va renàixer com a Associació Cultural gràcies a la tenacitat de les seues primeres presidentes, Sra. Esther Hernández i Sra. Josefina Otero. L'any 1994, presidit pel Sr. José Luis Calle García, va rebre la denominació actual, "Centro Galego de Castelló O Aturuxo" i, a més, van adquirir les instal·lacions que actualment posseïx la societat, es van crear els grups musicals i es van fixar les bases de la seua continuïtat a través del finançament de les activitats culturals i socials.

El nom "O Aturuxo", prové del so profund que s'emet quan s'acompanyen els càntics i la música, i tracta de mantindre viu l'esperit de Galícia en la diàspora.

L'any 1996, la Xunta de Galícia li va atorgar la nominació de "Membro da Galeguidade" per la seua gran tasca difusora de Galícia i de la seua cultura en l'exterior. Actualment, està format per unes 130 famílies.

  • Activitats
  • Actuacions de l'agrupació de ball i música tradicional "Aturuxos na Chaira".

  • Classes de gaita, percussió, pandereta, ball tradicional, balls llatins, cursos de llengua gallega, confecció de vestits regionals, "palilleiras" (boixets), cuina, conferències i exposicions.

  • Club gastronòmic.

  • Edició de la revista cultural "Carballeira".

  • Participació en la Fira del Llibre de Castelló.

  • En el seu programa anual d'activitats cal esmentar les que estan vinculades a les tradicions gallegues: "Us Maios, Antroido, Sant Xoan, Stgo. Apostolo i Dia de Galícia, Magosto i Samain, Dia das Letras Galegas".

  • Col·laboració amb diversos organismes de la Xunta i realització de diverses exposicions temàtiques, amb la finalitat d'acostar a la ciutadania de Castelló la diversitat cultural de la Galícia territorial.