Novetats

« Ves enrere

LA VEGA BAIXA DEBAT ONLINE EL FUTUR DE LA COMARCA EN EL PLA VEGA RENHACE DE LA GENERALITAT

LA VEGA BAIXA DEBAT ONLINE EL FUTUR DE LA COMARCA EN EL PLA VEGA RENHACE DE LA GENERALITAT

 

La Generalitat reprén el procés de participació ciutadana del Pla Vega Renhace de manera telemàtica, amb una videoconferència en la qual s'han presentat les noves jornades digitals i s'ha explicat la nova metodologia de treball i format. A la sessió han assistit 70 persones de diferents municipis de la Vega Baixa. 
 
La participació ciutadana és una peça clau del pla. Ja es va iniciar el 12 de març una sessió presencial en Dolores, la primera de les quatre previstes.
 
Ara el procés de participació ciutadana s'ha représ online, a causa de la crisi sanitària que estem vivint per la COVID-19 o coronavirus, que impedeix la realització de reunions presencials. Des de hui i fins a juny, els ciutadans de la Vega Baixa que s'hagen inscrit en el procés de participació online del Pla Vega Renhace debatran sobre propostes per al futur de la comarca. El punt de partida són les conclusions del diagnòstic ciutadà de la sessió del 12 de març en Dolores, que s'han explicat a tots els i les participants.
 
La presentació del procés de participació ciutadana online ha sigut a càrrec de la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència de la Generalitat, Ana Berenguer, responsable del disseny del pla, els comissionats de la Generalitat per al Pla Vega Renhace, Antonio Alonso i Jorge Olcina, i la directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez Galant.
 
"La participació ciutadana que, ara reiniciem de manera telemàtica, és l'instrument perquè els ciutadans siguen part activa del Pla Vega Renhace de la Generalitat, debatent i proposant actuacions per al futur de la comarca; és a dir, la ciutadania es converteix així en el centre de les polítiques públiques. És un pla que es construeix de baix a dalt; és la societat civil qui en les diferents sessions de treball proposa iniciatives per a la comarca perquè, a través del pla, primer les avaluem i després les traslladem a les diferents administracions per a la seua execució", ha explicat Ana Berenguer al començament de la sessió.
 
"Cal no oblidar que el Vega Renhace té com a fi convertir el desastre, és a dir, la DANA, en una oportunitat per a la Vega Baixa, en una oportunitat per al futur, en una oportunitat en la qual els i les protagonistes, els qui més poden aportar per al seu territori són els ciutadans i ciutadanes de la comarca", ha afegit Berenguer.
 
Després, els comissionats de la Generalitat per al Pla Vega Renhace, Jorge Olcina i Antonio Alonso, han explicat a tots els i les participants el treball que s'ha realitzat durant març i abril, amb reunions de pes com les del grup de treball de la Comissió Tècnica i la reunió amb tècnics i tècniques de tots els municipis de la Vega Baixa. Fruit del treball realitzat durant mesos en el Pla Vega Renhace, ja hi ha un llistat de projectes prioritaris per a impulsar a la comarca en el curt termini i que es traslladaran a les diferents administracions competents per a la seua posada en marxa.
 
Per part seua, la directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez Galant, ha explicat, en al·lusió al procés de participació, que "crear aquest nou escenari és la garantia d'una nova governança, fent partícips a la ciutadania de les polítiques públiques. Amb el projecte Vega Renhace es crea un nou espai de proximitat i de participació ciutadana a la comarca, perquè els veïns i veïnes se senten part activa del procés de reconstrucció després de la DANA".
 
Treball per blocs temàtics
Les sessions de participació ciutadana online, que tindran lloc en les pròximes setmanes, s'articularan entorn a quatre taules de treball perquè els i les assistents a les mateixes debaten sobre possibles propostes i projectes per a la comarca sobre cadascun dels eixos temàtics del propi
pla: emergència climàtica; infraestructures hidràuliques, economia i societat.
 
La metodologia del treball combina sessions per videoconferència i el treball amb altres eines digitals com, per exemple, xats en grups de xarxes socials.
 
Les propostes que es debaten en el procés de participació digital, amb posterioritat, s'analitzaran per la comissió tècnica del Pla Vega Renhace per a valorar la viabilitat d'aquestes; és a dir, que propostes dels ciutadans i ciutadanes i l'anàlisi tècnica de les mateixes van de la mà.
 
Cal recordar que el Pla Vega Renhace és el projecte de futur per a la Vega Baixa impulsat per la Generalitat, la fi de la qual és convertir la DANA o gota freda en una oportunitat; els objectius, convertir el territori en resilient davant un altre fenomen meteorològic de característiques similars al de setembre passat i aconseguir el desenvolupament econòmic de la comarca.
 
A més, la Generalitat està agilitant el procediment pel qual s'abonen les diferents ajudes econòmiques directes per la DANA perquè, en ple confinament causat pel coronavirus, les persones que les hagen sol·licitades les cobren el més prompte possible; una mesura que s'ha pres també per la crisi que s'està vivint per la COVID-19 o coronavirus.

Editor de continguts