Novetats

« Ves enrere

DIA DEL COMERÇ JUST

DIA DEL COMERÇ JUST

El comerç just és una iniciativa que té com a finalitat principal garantir a les persones productores dels països del Sud una compensació justa pel seu treball. Consisteix en el foment d'un sistema comercial solidari i alternatiu basat en el diàleg, la transparència i el respecte que busca aconseguir majors cotes d'equitat en el comerç internacional en el marc d'un desenvolupament sostenible, situant a les persones i al planeta en el centre del sistema econòmic.

Es fonamenta sobre el respecte i la defensa dels drets humans i en el foment de la sostenibilitat ecològica, social i ambiental, a través d'un intercanvi comercial basat en principis ètics de respecte als productors i sostenibilitat dels recursos naturals. Amb tot això, pretén aconseguir una distribució més equitativa dels recursos a nivell global, i així reduir l'empobriment dels països i comunitats més vulnerables. Alguns dels principis ètics que inspiren el comerç just són: garantir un salari digne als treballadors i treballadores, promoure la igualtat de gènere en les condicions laborals, buscar el desenvolupament social de tota la comunitat i desenvolupar-se baix criteris estrictes de sostenibilitat.

En un món globalitzat com el que ens trobem, en el qual impera un sistema de producció i consum capitalista, resulta prioritari el compromís per l'impuls d'un sistema de comerç just, que prioritze el respecte pels drets dels treballadors i treballadores i la sostenibilitat mediambiental. Des de la Generalitat Valenciana s'estan impulsant diverses iniciatives de comerç just, seguint dues línies de treball. D'una banda, a través de l'acció directa als països productors, mitjançant el desenvolupament d'actuacions de cooperació internacional al desenvolupament; d'altra banda, en el territori de la Comunitat Valenciana, impulsant entre la societat valenciana el coneixement de l'abast del comerç just, a través dels programes de sensibilització i d'educació per a la ciutadania global.

En l'àmbit de la cooperació internacional, són destacables els projectes i actuacions que s'estan duent a terme en països centreamericans, com Guatemala, El Salvador i Nicaragua, i en països del continent africà, com el Senegal, Tunísia i Territoris Palestins, per a augmentar i reforçar les xarxes de comerç i solidaritat, a través de la creació i consolidació d'organitzacions i cooperatives de productors, i facilitant la comercialització dels productes als països del Nord a través de comerços especialitzats (les botigues de comerç just) i de xarxes de distribució solidàries. Igualment, es duen a terme actuacions per a protegir els drets laborals de les treballadores i treballadors, amb la finalitat d'avançar cap a unes condicions dignes de treball als països del Sud.

 

En la Comunitat Valenciana la sensibilització de la ciutadania valenciana és també un objectiu fonamental, per a realitzar una labor de conscienciació sobre les implicacions del nostre consum i sobre el protagonisme i la capacitat que, com a consumidores i consumidors, podem adquirir per a canviar els nostres models socials a través de les nostres pautes de consum responsable que pot comportar un canvi sistèmic a major escala.

 

Editor de continguts