Novetats

« Ves enrere

«43 anys de les primeres Eleccions Generals. Avancem cap a un Estat més federal i plurinacional»

«43 anys de les primeres Eleccions Generals. Avancem cap a un Estat més federal i plurinacional»

Foto cedida per l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant
 

 

Quan parlem de Qualitat Democràtica i de Memòria hem de fer-ho des d'un prisma que ens permeta posar la mirada en aquells esdeveniments que han contribuït a la construcció col·lectiva de la nostra història en termes de pau, igualtat i llibertat. Des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica volem remarcar un dia com el de hui.

El 15 de juny va ser una data important a per a la nostra democràcia i per al nostre poble, ja que tal dia com hui, en 1977, la ciutadania va poder acudir a les urnes per a participar en unes eleccions lliures després de més de quaranta anys de dictadura.

Aquests comicis van ser un pas decisiu per a la recuperació de la democràcia, i va ser també un primer pas per a equiparar-nos a la resta de sistemes democràtics del nostre entorn.

Aquelles eleccions ens van permetre avançar cap a un procés constitucional, on va quedar reflectida la diversitat d'un país que volia continuar avançant en la construcció d'un estat descentralitzat i plurinacional. Fruit d'aquest procés, el nostre territori va poder recuperar les nostres institucions d'autogovern i posar en marxa el projecte autonòmic.

Les Eleccions Generals de 1977 van tancar una etapa negra de la nostra història i van significar l'obertura d'un nou cicle històric en el què encara queda molt per fer.

Continuar treballant en la millora del nostre projecte democràtic suposa un repte en el qual hem d'implicar-nos, societat i institucions, teixint les complicitats necessàries per a poder oferir el millor de nosaltres com a societat.

Som conscients que encara queda molt per millorar en les nostres institucions, per això, des d'aquesta Conselleria, volem continuar avançant de manera participativa, al costat de la societat valenciana, en un projecte autonòmic que millore dia a dia i que, per altra banda, dignifique la memòria de les persones que van lluitar contra el feixisme i per les llibertats democràtiques.

Som memòria. Perquè foren, som. Perquè som, seran.

 

Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Editor de continguts