Pérez Garijo: 'La col·laboració entre administracions és imprescindible per a avançar en polítiques per a la ciutadania'

08/04/2021
Pérez Garijo: "La col·laboració entre administracions és imprescindible per a avançar en polítiques per a la ciutadania"

- La consellera i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, han signat el conveni de col·laboració per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern
- Les activitats que podran optar a subvenció fruit d'aquesta col·laboració disposen d'un finançament de 300.000 eurosLa consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, han signat el conveni de col·laboració per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l'àmbit local a través de la concessió d'ajudes destinades a les entitats locals de la província per a l'exercici 2021. A l'acte també ha assistit la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant.

Pérez Garijo ha destacat que la col·laboració entre administracions "és imprescindible per a avançar en polítiques per a la ciutadania com la participació i la transparència, fonamentals en moments com els actuals".

La consellera de Participació ha valorat el treball que du a terme l'Administració local com "la més pròxima a la ciutadania" i per això "posem a la seua disposició més recursos perquè puguen plasmar-ho a través de més accions i eines que ho facen possible".

Així mateix, Pérez Garijo ha indicat que en uns moments en què la ciutadania mostra una gran desafecció cap a les institucions "és necessari avançar en participació i transparència com a millors antídots" perquè "és necessari per a una bona democràcia que els ciutadans i les ciutadanes se senten identificats amb les seues institucions, que vulguen saber el que fa l'Administració i que disposen de les eines necessàries per a dur-ho a terme".

"Per això -ha explicat la consellera-, des de la Generalitat anem un pas més enllà del compliment de la Llei de transparència" i ha ressaltat que "volem insistir en el fet que la ciutadania vulga saber, puga saber i participe dels assumptes públics. Mostra d'això són els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022".

El president de la Diputació, José Martí, ha assenyalat que el conveni signat hui té a veure amb l'aspiració "d'aconseguir que els nostres ajuntaments siguen cada vegada més oberts i transparents perquè les ciutadanes i els ciutadans vulguen implicar-se en els seus ajuntaments en matèria de participació".

En aquest sentit, ha incidit en el fet que "si tenim un enemic comú, és la desafecció ciutadana dels temes de la política", per la qual cosa ha reconegut que "em cau el món damunt quan veig en les enquestes que els polítics són un dels problemes identificats per la ciutadania, perquè, què és la política, sinó l'organització racional de la vida en comú, de la convivència?".

Projectes objecte de subvenció

En l'àrea de participació ciutadana es podran subvencionar els projectes que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, s'hi inclouen iniciatives que promoguen la participació de la ciutadania; les accions de formació i divulgació; la creació o redefinició d'espais i òrgans de participació; a més d'aquelles línies de treball relacionades amb normes reguladores o plans estratègics en la matèria.

Pel que fa al foment de la transparència i el bon govern en l'àmbit local, seran subvencionables les iniciatives encaminades a l'impuls de la transparència, la rendició de comptes i el bon govern. Els beneficiaris assumiran el compromís d'exercir l'acció de govern de manera íntegra i transparent, i tindran obligació de retre comptes de la seua gestió a la ciutadania.

Podran optar a subvenció les accions que faciliten a la ciutadania tot el que és necessari perquè qualsevol persona puga tindre accés a la informació pública a través de procediments senzills i clars; iniciatives que fomenten el coneixement per part de la ciutadania dels principis de transparència i govern obert; actuacions orientades a fer transparent la gestió pública mitjançant la difusió de la informació adequant les seus electròniques i webs de les entitats locals; iniciatives que afavorisquen la rendició de comptes a través de l'obertura i reutilització de la informació; la millora de l'organització, la classificació i el maneig de la informació pública a través d'accions formatives; a més d'aquelles actuacions que garantisquen que l'exercici de govern es realitza amb subjecció a principis ètics i en garantia del servei públic.

Les activitats previstes en aquesta col·laboració disposen d'un finançament de 300.000 euros, dels quals 200.000 van a càrrec de la Generalitat i 100.000 a través de la Diputació de Castelló. Per a accedir a aquestes ajudes, les entitats locals han d'estar inscrites en el Registre d'entitats locals de la Comunitat Valenciana.

Per al repartiment del crèdit, es tindrà en compte el nombre d'habitants de les entitats locals sol·licitants de cada subvenció, de manera que es garantisca que les que tinguen un nombre inferior d'habitants disposen d'un percentatge de reserva del total dels fons.

Arxius relacionats