L'excavació de la Fossa X del Cementeri d'Alacant descobreix un possible cas d'un nadó furtat

05/03/2021
L"excavació de la Fossa X del Cementeri d"Alacant descobreix un possible cas d"un nadó furtat

- L'equip d'arqueòlegs troba una caixa de fusta sense restes òssies i amb dos fragments de lloseta en el seu interior
- La Conselleria de Qualitat Democràtica ha denunciat la presumpta inhumació simulada al Jutjat número 1 d'AlacantEls treballs d'excavació en la Fossa X del Cementeri Municipal d'Alacant han descobert un possible cas de nadó furtat, després de trobar una caixa de fusta d'enterrament individual sense restes òssies i amb dos fragments de lloseta a l'interior.

D'acord amb l'informe preliminar d'ArqueoAntro, l'equip interdisciplinari que desenvolupa els treballs d'excavació i exhumació, la caixa funerària trobada té una mida de 12 centímetres d'alt i es correspondria amb una inhumació d'un individu infantil, d'unes dimensions màximes de 56 centímetres per 33 centímetres aproximadament, però al seu interior no s'ha trobat cap resta òssia.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, responsable d'aquest projecte, ha denunciat la presumpta inhumació simulada al Jutjat número 1 d'Alacant, personant-se per a informar de la troballa i perquè s'òbriguen possibles diligències sobre aquest tema.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que "malauradament no sols podem trobar restes de les persones afusellades en la postguerra i el franquisme sinó que, com en este cas, també possibles proves d'una altra sèrie de delictes considerats de lesa humanitat com va ser el robatori sistemàtic de nadons".

A l'interior de la caixa han sigut trobats dos fragments de llosetes de material ceràmic, de coloració ataronjada, amb una superfície llisa en una de les cares i rugosa en l'altra. No és possible saber si formen part de la mateixa peça, ja que els fragments no encaixen, i l'amplària de les peces és irregular, tal com recull l'informe.

La troballa de l'equip que dirigeix els treballs d'exhumació al Cementeri Municipal d'Alacant es correspon amb enterraments realitzats entre els anys 1963 i 1964.

Inici dels treballs a la Fossa X

Aquest descobriment s'ha produït als primers treballs d'exhumació en la Fossa X del Cementeri Municipal d'Alacant, que van començar el passat 22 de febrer. Es preveu recuperar les restes d'11 víctimes republicanes afusellades en 1940 que es troben enterrats a la fossa comuna, a instàncies de la petició realitzada per tres famílies. L'objectiu és exhumar de manera científica les restes de les persones assassinades durant la dictadura franquista perquè, en una fase posterior, es puguen identificar i entregar als familiars.

Aquest projecte, ha sigut adjudicat per la Conselleria de Qualitat Democràtica a l'empresa especialitzada en treballs d'excavació arqueològica ArqueoAntro, amb un pressupost de 13.037,75 euros per a la indagació, investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la repressió franquista al Cementeri Municipal d'Alacant.

Arxius relacionats