Pérez Garijo assisteix a l'inici de la primera exhumació de víctimes del franquisme al cementeri d'Alacant

22/02/2021
Pérez Garijo assisteix a l"inici de la primera exhumació de víctimes del franquisme al cementeri d"Alacant

- La consellera de Qualitat Democràtica afirma que "hui fem d'Alacant una ciutat més digna, perquè, en obrir les fosses de la vergonya, recuperem la dignitat de la ciutat i del nostre país"
- El projecte preveu la localització d'onze víctimes republicanes executades entre el 16 de maig i el 3 de juny de 1940La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha realitzat una visita als treballs d'exhumació de víctimes de la repressió franquista en la fossa X del Cementeri Municipal d'Alacant, que han començat aquest dilluns, junt amb la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, i representants de les famílies i les associacions memorialistes.

La consellera de Qualitat Democràtica ha agraït als familiars de les víctimes "tot el treball i l'esforç realitzat perquè el que hui estem fent ací siga, per fi, una realitat", en un dia que ha qualificat de "molt emotiu", perquè és la primera vegada que exhumem a Alacant.

La consellera ha afirmat que "hui fem d'Alacant una ciutat més digna, perquè recuperem la dignitat de la ciutat i del nostre país", a la qual cosa ha afegit que "un país que encara té persones assassinades en fosses comunes, encara ha de recuperar la dignitat per a avançar en democràcia".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha destacat la importància d'arribar fins aquest punt, "perquè això era un deute històric amb les famílies i estem intentant complir amb la nostra obligació, obrir les fosses de la vergonya i recuperar la dignitat d'aquest país".

La consellera s'ha referit també al Mapa de fosses de la Comunitat Valenciana, "que evidencia l'existència de més de 400 en el nostre territori", i ha explicat que "encara queda molt de treball per fer, però continuem avançant en les exhumacions en punts diferents de la nostra geografia per a aconseguir l'objectiu que ens vam marcar a l'inici de legislatura, un territori lliure de fosses".

Inici de treballs en la fossa X

Els treballs en la fossa X, que acaben d'iniciar-se després d'obtindre els permisos pertinents, són els primers que s'escometen al cementeri municipal d'Alacant i es desenvoluparan durant un termini de tres mesos. Està previst recuperar les restes d'onze víctimes republicanes afusellades en 1940, a instància de la petició que han fet tres famílies, que es troben soterrades en la fossa comuna.

Els afusellaments, d'acord amb els mapes de localització de fosses de la província d'Alacant, es van produir entre els dies 16 de maig, 21 de maig, 25 de maig, 29 de maig i 3 de juny de 1940. Després de la caiguda de la República, es va assassinar prop de 400 persones a Alacant, procedents de diverses localitats alacantines (Alacant, Callosa de Segura, Alcoi, Elx, Novelda, Orihuela, Castalla, Aspe o Elda), però també de Madrid, Albacete, Múrcia o Almeria. A les víctimes, se'ls va fer un judici sumaríssim i van ser sentenciades a mort.

L'objectiu és exhumar de manera científica les restes de les persones assassinades en la dictadura franquista per a poder, en una fase posterior, identificar-les i lliurar-les als familiars.

Aquest projecte ha sigut adjudicat per la Conselleria de Qualitat Democràtica a l'empresa especialitzada en treballs d'excavació arqueològica ArqueoAntro amb un pressupost de 13.037,75 euros, per a la indagació i investigació, la localització, la delimitació, l'exhumació i l'estudi antropològic de víctimes de la repressió franquista al Cementeri Municipal d'Alacant.

Les exhumacions d'Alacant formen part d'un lot de quatre contractes adjudicats per la Conselleria de Qualitat Democràtica que ascendeix a 74.653,37 euros, per a localitzar les restes de persones represaliades pel franquisme en fosses situades a Castelló, Segorbe i Orihuela.

Els treballs al Cementeri Municipal d'Alacant se sumen als que ja s'han fet a Monòver, Orihuela, Benissa i Castelló. Així mateix, la Conselleria de Qualitat Democràtica ha dut a terme una prospecció al terme de San Isidro per a concretar els límits del camp de concentració documentat entre aquest municipi i el d'Albatera.

Pròximes actuacions

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica realitzarà exhumacions directament en 2021, en concret al Cementeri Municipal de Paterna, on està previst actuar en les fosses 21 i 126.

Aquesta última és la fossa més nombrosa de les que s'han documentat en el territori valencià i hi està previst recuperar les restes de 238 persones procedents de cinc saques de víctimes d'afusellaments entre el 27 d'agost i el 14 de setembre de 1940. Mentrestant, en la fossa 21 es buscarà 78 víctimes.

Així mateix, la Conselleria de Qualitat Democràtica va publicar el mes de desembre passat la convocatòria de subvencions per a l'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura en 2021 i 2022 per un import de 700.000 euros, una convocatòria que es troba oberta fins al pròxim 15 de març i a la qual poden optar associacions, ajuntaments i mancomunitats sense limitació en la quantia dels projectes presentats.

Arxius relacionats