Qualitat Democràtica convoca la concessió de subvencions per a l'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura en 2021 i 2022

29/12/2020

- Associacions, ajuntaments i mancomunitats podran sol·licitar aquestes ajudes, que ascendeixen a 700.000 euros
- Rosa Pérez Garijo: "Continuem amb la tasca de declarar al nostre territori lliure de fosses, la qual cosa suposa recuperar la dignitat del nostre país"La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la convocatòria de subvencions destinades a la localització, verificació, delimitació de fosses, exhumació, identificació, custòdia i reinhumació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, en el marc de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

Les ajudes ascendeixen a 700.000 euros, 350.000 per a l'exercici 2021 i la mateixa quantitat per a 2022. La resolució preveu que els projectes presentats puguen tindre caràcter plurianual i que comprenguen totes o només algunes de les fases del procés d'exhumació i identificació.

Poden sol·licitar aquestes ajudes els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, així com entitats i associacions legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent, sense ànim de lucre, que tinguen entre les finalitats institucionals recollides en els seus estatuts les activitats relacionades amb aquesta convocatòria.

A més han de comptar amb seu, oficina oberta, delegació permanent o domicili social a la Comunitat Valenciana i han de desenvolupar les activitats objecte d'aquesta ordre en territori valencià.

El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà el 15 de gener i finalitza el 15 de febrer de 2021.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha emmarcat la convocatòria en la voluntat de la Generalitat de convertir a la Comunitat Valenciana en "un territori lliure de fosses, una tasca que suposa retornar la dignitat del nostre país".

Rosa Pérez Garijo ha recordat que aquest objectiu "no pot esperar més, perquè les famílies de les víctimes del franquisme porten molts anys esperant per a recuperar les restes dels seus familiars".

Actuacions directes

A més de les subvencions a entitats locals i associacions, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica realitzarà exhumacions directament en 2021, en concret al cementeri municipal de Paterna, on està previst actuar en les fosses 21 i 126.

Aquesta última és la fossa més nombrosa de les que s'han documentat al territori valencià. Allà està previst recuperar les restes de 238 persones procedents de 5 saques de víctimes d'afusellaments entre el 27 d'agost i el 14 de setembre de 1940.

Mentrestant, en la fossa 21 es buscarà a 78 víctimes, una actuació sol·licitada per l'ajuntament de Quart de Poblet.


Més informació: consultar ací

consultar ací

consultar ací

Arxius relacionats