La Generalitat i Farmamundi col·laboren en una intervenció a Guatemala per a pal·liar els efectes del cicló tropical Eta

01/12/2020

- L'acció conjunta es duu a terme en zones rurals del país on s'atendran 3.925 persones i 785 llars
- La consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, destaca el treball coordinat "per a incrementar la resposta en les zones afectades"La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'ONG valenciana Farmamundi han posat en marxa una intervenció d'emergència a Guatemala per a pal·liar els efectes del cicló tropical Eta en un context de pandèmia per la COVID-19.

Aquesta acció té com a objectiu mitigar el desastre després del pas de la tempestat tropical i prestar una atenció d'emergència centrada en l'atenció nutricional i sociosanitària de la població de 23 comunitats rurals dels districtes de Huehuetenango i Quiché.

La intervenció a Guatemala de Farmamundi, fruit del conveni per a actuacions d'emergència amb la Conselleria de Cooperació, permetrà donar resposta a un total de 785 llars i 3.925 persones.

L'actuació compta amb una dotació de 39.861,30 euros destinats a l'adquisició i distribució de lots d'aliments, higiene, protecció contra la COVID-19 i medicaments bàsics per a l'atenció mèdica a la població més vulnerable.

La Direcció General de Cooperació va emetre una resolució el 20 de novembre passat amb l'autorització a Farmamundi per a realitzar de manera immediata aquesta intervenció d'emergència a Guatemala, a través de l'esmentat conveni de col·laboració.

La consellera de Cooperació ha destacat que "des de la Generalitat estem actuant, des del primer moment, perquè l'acció siga la més immediata possible i perquè els fons arriben com més prompte millor a les zones afectades per aquesta catàstrofe natural".

Almenys tres milions de persones s'han vist afectades per l'huracà Eta al seu pas per Nicaragua, Hondures i Guatemala, països que ja es trobaven en una situació molt complicada per l'impacte de la pandèmia de coronavirus, la desnutrició i la violència.

Acció coordinada i conjunta

La consellera de Cooperació ha valorat "la ràpida resposta del Govern Valencià després del pas de l'huracà Eta", una intervenció que ha sigut fruit del treball coordinat i que "s'acompanyarà de noves accions en les zones afectades".

"Estem establint els contactes pertinents amb altres agents per a estudiar fórmules que ens permeten ampliar les nostres accions en les zones afectades durant les pròximes hores", ha assenyalat Pérez Garijo.

La directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Xelo Angulo, ha participat aquest dilluns, junt amb la resta de representants de les comunitats autònomes, en la reunió amb l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), per a posar en comú la resposta de la cooperació internacional espanyola per a pal·liar els efectes causats pel cicló Eta.

En aquest sentit, la directora general de Cooperació ha destacat que, en els pròxims dies, "convocarem una reunió de la comissió de seguiment del conveni d'AECID per a valorar la reorientació dels projectes, de manera que s'incremente la resposta en les zones afectades".