La Generalitat Valenciana i la de Catalunya col·laboraran en matèria de memòria democràtica

20/11/2020

- Els dos governs impulsaran accions de reparació, dignificació i reconeixement de persones víctimes de la repressió franquista
- Col·laboraran en la transformació de llocs on es troben les restes de persones represaliades pel franquisme en espais de memòria i reflexió críticaEl Consell ha aprovat un protocol de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per a treballar de manera conjunta en matèria de memòria democràtica.

Per mitjà d'aquest protocol, els dos governs es comprometen a impulsar diverses accions que contribuïsquen a la reparació, la dignificació i el reconeixement d'aquelles persones procedents de la Comunitat Valenciana, de Catalunya o d'altres llocs que van ser víctimes de la repressió franquista arran del colp militar de 1936.

També es desenvoluparan actuacions que tinguen com a finalitat documentar, preservar, senyalitzar i contextualitzar amb rigor històric les fosses que contenen els cossos d'aquells que van perdre la vida en el context assenyalat.

Així mateix, es preveuen activitats de difusió i promoció del patrimoni memorialista democràtic, a més de preveure la col·laboració en la transformació de llocs on es troben restes de persones represaliades pel franquisme en espais de memòria i reflexió crítica.

Per mitjà d'aquest protocol, el Govern Valencià i la Generalitat de Catalunya mostren el seu compromís per a establir les condicions, i criteris funcionals o tècnics necessaris, per a facilitar l'accés a les dades que tinguen en poder seu per a identificar víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

Al seu torn, està prevista l'organització conjunta d'exposicions, actes, col·loquis i seminaris, entre altres accions, relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura, la transició i amb la repressió exercida a partir del colp militar o amb les conseqüències d'aquesta.

Aquest protocol també recull la realització de programes educatius, així com projectes d'investigació comuna per al desenvolupament de polítiques de transmissió intergeneracional de la memòria. Al seu torn, l'intercanvi d'informació sobre estructura i contingut de tesaurus per a la gestió de les col·leccions respectives de fonts orals i documentals.

El protocol, que té una duració de quatre anys, no suposa despesa econòmica. No obstant això, si es dugueren a terme accions que derivaren en gasto, les dues administracions compartiran el desembossament en els percentatges que acorden en cada una de les iniciatives conjuntes.

D'altra banda, les diverses accions es podran anar ampliant i concretant a mesura que es detecten necessitats específiques.