El Consell de Participació incrementa de 14 a 32 els representants de la ciutadania

19/11/2020
El Consell de Participació incrementa de 14 a 32 els representants de la ciutadania

- "Els millors antídots contra la desafecció ciutadana cap a les institucions són la transparència i la participació", ha subratllat la consellera
- El nou portal de participació ciutadana 'GVA Participa' i els pressupostos participatius marquen el full de ruta de l'estratègia de treballLa consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit el Consell de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, òrgan de la Generalitat que s'ha renovat amb l'objectiu "de donar-li un nou impuls, ampliant la representació de la ciutadania, que passa de 14 a 32 membres, tal com estava previst en la Llei d'Acompanyament als pressupostos de 2020".

Durant la sessió, la consellera Pérez Garijo; el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, i la directora general de Participació, María Jesús Pérez Galant, han presentat la nova estratègia de treball del màxim òrgan de participació de la Generalitat.

Per a Pérez Garijo, "en un moment que hi ha una gran desafecció per part de la ciutadania cap a les institucions, els millors antídots que podem aportar són la transparència i la participació, direcció en la qual treballarem".

"És fonamental comptar amb els mecanismes que permeten als ciutadans i ciutadanes aportar les seues idees i propostes, participant en les decisions i sent subjectes actius de les polítiques del Govern valencià", ha afirmat la consellera de Participació.

Nova estratègia de participació

Entre les accions de la nova estratègia en aquesta matèria destaca l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat, que facilitaran la implicació de la ciutadania perquè intervinga en els assumptes públics, convertint-se en un element actiu i partícip de les accions de govern.

Així mateix, està prevista la posada en marxa d'un nou portal de participació ciutadana 'GVA Participa' que "permetrà a la ciutadania exercir una acció directa i accedir a nombrosos recursos per a participar", ha explicat Pérez Garijo.

En la sessió, també s'ha donat a conéixer en el ple del Consell de Participació Ciutadana la nova "Guia de Participació Ciutadana de la Generalitat i el seu Sector Públic".

Impuls a la representació ciutadana

El Consell de Participació Ciutadana és el màxim òrgan de participació de la Comunitat Valenciana i compta des d'ara amb 64 membres. Està presidit per la consellera Rosa Pérez Garijo, mentre que la vicepresidència recau en el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente. També comptarà amb una secretaria.

Està constituït per 12 vocals en representació de totes les conselleries del Govern valencià, mentre que 17 formen part de diferents entitats, institucions i consells com les universitats públiques valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies o les diputacions. També estan inclosos representants del Comité Econòmic i Social; el Consell Valencià de Cultura; el Consell Valencià de Cooperació; el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana; el Consell de la Joventut; el Consell dels Centres Valencians en l'Exterior; el Consell de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana; el Consell Valencià de la Dóna; el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient; el Consell Valencià de Persones Majors; el Consell de Salut de la Comunitat Valenciana i la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat Valenciana.

Les entitats ciutadanes representen a partir d'ara el 50% del nou Consell de Participació Ciutadana i passen de 14 representants a comptar amb un total de 32. El compromís del Govern valencià és que en els futurs òrgans de participació de la Generalitat els representants de la ciutadania arriben a suposar el 60% dels membres.

Formen part d'aquest consell associacions veïnals com Cavecova i Coasveca; la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de la Comunitat Valenciana; la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana; Creu Roja de la Comunitat Valenciana; CVONGD; Associació Quera; la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana i l'Escola de Pensament Feminista Amelia Valcárcel; el Col·lectiu Lambda i Chrysallis; Acció Cultural del País Valencià; Ecologistes en Acció CV; Acció Ecologista Agró; Pego Viu; Fesord; Cocemfe; Fundació Pilares per la autonomia personal; Associació Retina; Coordinadora de Plataformes en defensa de les persones en situació de dependència; Plena Inclusió CV; Federació d'Associacions Familiars de Persones amb Alzheimer CV; Stop Accidents; Associació de convivència Parc Lidón; Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut al País Valencià; Servei Jesuïta a Migrants; CEAR CV; Càritas CV; Federació d'Associacions de Famílies Nombroses CV; SOMLLAR; Fundació Horta Sud; i Facua CV.

Arxius relacionats