Participació organitza amb les comarques castellonenques una nova trobada 'Alcem-nos?Acord ciutadà'

30/06/2020

- El despoblament, les xarxes de solidaritat o el desenvolupament sostenible han sigut alguns dels eixos del debat
- Rosa Pérez Garijo: "El teixit social i associatiu constitueix una peça fonamental en el disseny de les polítiques públiques"La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha organitzat la trobada 'Alcem-nos?Acord ciutadà' de les comarques castellonenques per a reflexionar i buscar solucions col·lectives de reconstrucció social i econòmica.

Es tracta de la segona de les tres trobades ciutadanes que ha organitzat la Conselleria de Participació amb l'objectiu de donar la veu a la ciutadania en el procés de reconstrucció social i econòmica després dels efectes que ha provocat la pandèmia de la COVID-19.

'Alcem-nos?Acord ciutadà' és una de les quatre potes del projecte 'Alcem-nos'. Les altres tres les conformen les Corts, una part institucional i una altra de diàleg social. La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s'ocupa de l'espai 'Acord ciutadà' per a donar veu a la societat civil organitzada.

En aquest segon debat, que ha inaugurat la consellera Rosa Pérez Garijo, han participat Francisco Cabañero, de la Coordinadora d'Associacions de Veïns i Veïnes de Castelló (COASVECA); Arturo Burdeus, del centre de cultura i joventut La Maranya; Lola Fernández, de la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat Valenciana; Julia Sevilla, de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana; Vicent Querol, investigador de la Universitat Jaume I, i Antoni Llorente Ferreres, secretari autonòmic de Participació i Transparència.

Pérez Garijo ha destacat la importància de donar veu a la ciutadania en aquest procés de reconstrucció que afrontem ara i ha agraït el treball de la societat civil, que amb les seues aportacions farà que es prenguen les millors decisions possibles. "El teixit social i associatiu constitueix una peça fonamental en el disseny de les polítiques públiques. Sense la societat civil organitzada seria impossible parlar de reconstrucció, de cultura, de serveis públics, de xarxes de solidaritat, de ciència o de medi ambient, i el seu treball és decisiu per la contribució que fa al benefici de la societat".

Reptes davant del despoblament

El secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, ha iniciat el debat assenyalant que les comarques del nord constitueixen un territori amb singularitats que s'han de tindre en compte i, en aquest sentit, ha assenyalat la importància de reflexionar sobre aspectes com el despoblament.

El debat ha abordat així qüestions com el teletreball com a opció davant del despoblament, o el model productiu i el turisme d'interior. En aquest sentit, Arturo Burdeus ha assenyalat que "en els últims 20 anys no s'ha desenvolupat la indústria interior de Castelló i seria decisiu que es facen polítiques que facen els pobles atractius per a tornar, més que per a no anar-se'n".

Per la seua banda, Julia Sevilla ha destacat la importància que s'invertisca en les zones despoblades. També hi ha aprofundit Vicent Querol, que ha concretat la importància de fomentar la mobilitat i crear infraestructures i territoris sostenibles, amplis i diversificats.

Xarxes de solidaritat i desenvolupament sostenible

Pel que fa a les xarxes de solidaritat, de protecció i de cures, s'han repassat les iniciatives que s'han dut a terme des de les entitats ciutadanes de les comarques del nord durant el període de pandèmia. En el debat s'ha abordat així el repte d'arribar en aquestes circumstàncies també als municipis més xicotets, i la importància que els serveis públics arriben a tot el territori.

Tal com ha assenyalat Lola Fernández, "el tercer sector ha sigut essencial amb l'arribada de la pandèmia, hem estat al costat dels que més ho necessitaven adaptant-nos a unes circumstàncies molt difícils". Per la seua banda, Francisco Cabañero ha destacat que el poble valencià "és molt solidari, s'han dut a terme durant la pandèmia moltes iniciatives per part de les entitats ciutadanes per a ajudar la gent".

L'últim bloc del debat ha abordat els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el paper de la societat civil per a complir-los en els pròxims 10 anys. Respecte a aquesta qüestió s'ha assenyalat la importància que aquests objectius s'aborden de manera igualitària treballant molt en la formació dels i les joves i amb un compromís des de totes les parts per a treballar des de la proximitat.

Després de les trobades que ja han tingut lloc a les comarques castellonenques i alacantines, aquest cicle de debats durà a terme una nova sessió aquest dijous 2 de juliol amb les comarques del centre.