El Consell aprova una declaració institucional davant de la crisi humanitària a Síria

18/10/2019

- Entre altres mesures, es reforçaran les actuacions que es duen a terme als països receptors de la població refugiada síria


El Consell ha aprovat una declaració institucional en defensa dels drets de les persones davant de la situació de crisi humanitària que travessa Síria com a conseqüència dels conflictes armats recents.

L'objectiu general del IV Pla director de la cooperació valenciana inclou la defensa dels drets fonamentals de les persones i impulsa el foment de la pau i el ple gaudi dels drets de les dones i els homes a tot arreu.

La situació de conflicte a les diferents zones del món genera situacions de crisi humanitària com a conseqüència dels desplaçaments forçats de la població afectada. Aquest tipus de conflictes afecten principalment i amb més cruesa la població més vulnerable: xiquets, dones, ancians i persones amb diversitat funcional.

Moltes d'aquestes persones moren en la seua fugida cap a zones més segures i suposa una flagrant vulneració dels drets humans, que comporta per a elles un conflicte que s'eternitza de manera despietada i genera la pèrdua de tota confiança en la seua resolució a curt termini i la deshumanització dels intervinents.

Aquests últims dies, l'augment de la conflictivitat al nord de Síria ens recorda que la situació de crisi humanitària continua, tant a Orient Mitjà com en altres zones del món, i en molts casos de manera silenciada per a l'opinió pública.

La complexitat d'aquests conflictes armats amb múltiples causes interrelacionades fa necessària una actuació coordinada dels organismes internacionals, els governs i les organitzacions de la societat civil.

En aquest sentit, el Consell:

1. Ratifica el seu compromís en la defensa dels drets humans i d'ajuda a les persones refugiades i desplaçades afectades per conflictes, crisis cròniques i desastres a tot el món.

2. Ratifica el seu compromís adquirit de col·laborar en la resolució d'aquests conflictes a través dels instruments de cooperació internacional al desenvolupament, d'ajuda humanitària i mitjançant actuacions d'informació i sensibilització de la ciutadania valenciana sobre la situació.

3. Reforçarà, alhora, totes les actuacions que es duen a terme als països receptors de la població refugiada síria i, si escau, activarà els instruments existents per a donar una resposta d'emergència davant d'un escenari probable de recrudescència del conflicte.