Alcaraz destaca el paper de l'esfera local i la participació de la ciutadania en el desenvolupament sostenible

01/03/2019
Alcaraz destaca el paper de l"esfera local i la participació de la ciutadania en el desenvolupament sostenible

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat el paper de l'esfera local i la participació de la ciutadania en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El conseller ha clausurat la I Jornada de l'Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible, trobada que ha reunit a Torrevieja prop de 40 municipis, ciutats i entitats que formen part d'aquesta iniciativa impulsada per la Generalitat, per a integrar els ODS en les polítiques municipals i acostar-los a la ciutadania.

En aquest sentit, el conseller de Transparència ha subratllat que el Govern valencià "ha integrat els ODS en l'actuació ordinària de l'Administració i ha exercit un clar lideratge en la implementació i el seguiment en el nostre territori".

Durant la intervenció, Alcaraz ha fet un repàs per les línies estratègiques en les quals ha treballat la Generalitat per a implementar els ODS en la Comunitat, entre les quals ha destacat la Llei de cooperació i desenvolupament sostenible de la Comunitat, "la primera llei de tot l'Estat que s'alinea amb els ODS".

Entre les principals actuacions encaminades a la implementació dels ODS, el conseller ha parlat també de la creació i consolidació d'aquesta important Aliança de Ciutats o el gran nombre d'accions de formació i sensibilització a través de cursos per a empleats públics, agents locals de joventut o empleats de l'Administració local, entre altres.

El conseller ha anunciat que en aquests moments "estem preparant el disseny d'un curs de formació per a tècnics de les oficines municipals d'informació al consumidor, amb la finalitat de promocionar els ODS entre la ciutadania des de l'àmbit del consum i la producció sostenible".

D'altra banda, Alcaraz ha posat l'accent en les iniciatives realitzades en l'àmbit de la investigació en col·laboració amb les universitats públiques valencianes. Així mateix, ha destacat que "hem elaborat el primer mapa de seguiment dels ODS en la Comunitat, la qual cosa ens permet visualitzar els impactes de les polítiques de cada conselleria en la seua consecució".

El conseller també ha parlat de les iniciatives en el terreny de la informació i la divulgació, a través de guies informatives, vídeos orientats a centres educatius i accions de promoció educativa, iniciativa en la qual han participat més de 30 centres de la Comunitat i prop de 1.000 alumnes de l'ESO.

Jornada de debat i reflexió

En la jornada, que ha sigut inaugurada per la secretària autonòmica de Transparència, Belén Cardona, han participat diferents persones expertes. Entre aquestes, hi ha assistit el director general de l'Oficina de l'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030 del Govern d'Espanya, Federico Buyolo, que ha presentat el Pla d'acció per a la implementació dels ODS. Al seu torn, s'ha debatut sobre com connectar les polítiques públiques municipals a aquesta agenda.

L'Aliança de Ciutats pel Desenvolupament Sostenible va nàixer amb la voluntat de coordinar la implementació de l'Agenda 2030 des del municipalisme i l'estreta col·laboració de les diverses administracions, així com fomentar la cooperació entre elles amb la finalitat d'alinear les seues estratègies i de mobilitzar recursos polítics, socials i econòmics. Actualment, compta amb 46 municipis i entitats adscrites.

L'Agenda 2030, promoguda per l'ONU, consta de 17 objectius concretats en 169 metes que s'emmarquen en tres grans àrees com, per exemple, l'erradicació de la pobresa extrema, el combat contra la desigualtat i la injustícia i també la lluita contra el canvi climàtic. Així, els municipis, federacions i entitats que s'han unit en l'Aliança mostren el seu compromís cap a la consecució de tots aquests propòsits per a la data estipulada.

Arxius relacionats