Manuel Alcaraz elogia el Tribunal de les Aigües com a institució històrica i representativa del poble valencià

28/02/2019
Manuel Alcaraz elogia el Tribunal de les Aigües com a institució històrica i representativa del poble valencià

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha elogiat el caràcter històric del Tribunal de les Aigües de la Vega de València com a institució representativa de les tradicions del poble valencià. Ha sigut durant l'acte de signatura de la renovació del conveni de col·laboració entre la institució i la Generalitat, a través d'aquesta Conselleria.

El conveni, aprovat pel ple del Consell en febrer, està dotat amb un finançament de 100.000 euros que es destinaran al manteniment i funcionament del Tribunal de les Aigües així com a sufragar accions de divulgació i promoció del mateix des del moment en què ha sigut signat fins que acabe l'any 2019.

En un any especial per a la institució, la dotació econòmica s'incrementa en 25.000 euros, un 33%, des dels 75.000 de l'exercici 2018. Cal recordar que enguany es compleix una dècada de la inscripció de la institució en la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, motiu pel qual València ha sigut escollida per acollir la tercera Trobada de la Xarxa Mundial de Museus de l'Aigua que promou aquesta organització, cosa que ha donat peu a augmentar el pressupost del conveni.

"Dipositem en les vostres mans la representació del poble valencià", ha interpel·lat el conseller als membres del Tribunal, "i estem segurs que ho fareu molt bé". Alcaraz ha posat en valor el nomenament de la Unesco, del qual ha assegurat que és motiu de molt d'orgull. Així mateix, ha definit la tradició de la institució com un "àmbit màgic de la nostra història".

A més de les despeses relacionades amb les activitats pròpies i les que corresponen amb l'aniversari del nomenament per part de la Unesco i la Trobada, una altra de les partides a la que es destinarà una part dels diners que la Generalitat aporta, a través de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, serà per a la posada en marxa d'activitats de divulgació i investigació del propi Tribunal, amb la finalitat de millorar la seua visibilitat i promocionar-lo.

Una institució que transcendeix els segles

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València és mereixedor del reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco gràcies al seu caràcter tradicional i històric, que recull l'herència mil·lenària del poble valencià en matèria tant de regadiu com de justícia civil i foral des dels temps de l'ocupació àrab a la península, passant per l'etapa cristiana posterior, en la qual es van començar a fonamentar les bases de les que ara són les institucions que representen tot el territori valencià i a la seua ciutadania.

Com a garant d'aquest llegat cultural, la institució s'ha mantingut al llarg dels segles i és testimoni viu del primer marc constitucional del que va estar dotat el territori, donant així valor al patrimoni oral de tots els valencians i totes les valencianes, al temps que il·lustra cada dijous a les 12.00 hores davant la Porta dels Apòstols de la Catedral la important validesa que el poble valencià atorga a la paraula donada.

Arxius relacionats