La Generalitat activa el Sistema d'Alertes per a detectar les males pràctiques en l'Administració

07/02/2019
La Generalitat activa el Sistema d"Alertes per a detectar les males pràctiques en l"Administració

La Generalitat, a través de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha activat el nou Sistema d'Alertes per a detectar les males pràctiques en l'Administració i el sector públic (Saler).

El 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGV) ha publicat la resolució que implica l'arrancada oficial d'aquesta nova eina anticorrupció, en entrar en vigor el títol de la Llei 22/2018 relatiu al Sistema d'Alertes.

El nou instrument està integrat per les bases de dades necessàries dels organismes i l'Administració de la Generalitat. D'aquesta manera, es podran detectar situacions probables de risc, fins i tot abans que es produïsquen irregularitats o males pràctiques.

Al seu torn, es podran anar incorporant noves eines al Sistema, en funció de l'evolució pràctica d'aquest, i de l'entorn normatiu i tecnològic. Per tant, s'anirà ampliant al mateix temps que s'estiga fent servir i s'introduiran eines innovadores que completaran el Sistema.

En aquest sentit, l'activació de noves alertes serà efectiva quan es dispose de la informació pertinent. En aquest moment, es procedirà a posar en marxa els algoritmes i a comprovar que funcionen correctament.

D'altra banda, s'estan duent a terme els treballs preparatoris de l'informe anual per a presentar en les Corts tot sobre el funcionament del Sistema, les alertes, la comprovació que se'n fa i el seguiment de les recomanacions de la Inspecció General de Serveis (IGS).

Identificació primerenca de males pràctiques

El Sistema d'Alertes per a previndre les males pràctiques en l'Administració pretén reforçar la identificació, la prevenció i la detecció primerenca d'aquestes pràctiques en els processos administratius de gestió. Eina que, unida a altres elements, com l'elaboració d'un mapa de riscos, els plans individuals d'autoavaluació i la publicació d'un codi de bones pràctiques, constituiran els instruments bàsics de caràcter preventiu per a reduir riscos d'irregularitats.

El cos normatiu es completarà amb els reglaments per a posar en marxa el canal confidencial de denúncies; la comissió interdepartamental; el reglament de la IGS, i el decret de desenvolupament dels aspectes tècnics del Sistema d'Alertes (publicitat d'algoritmes, requeriments de control de la informació obtinguda i d'accés, etc).

El subsecretari de la Conselleria de Transparència, Alfonso Puncel, ha destacat que aquesta resolució "suposa l'entrada en vigor de la Llei 22/2018 d'inspecció general de serveis i del Sistema d'Alertes de manera completa, i culminar així la primera fase d'activació completa i situar la Generalitat en l'avantguarda de la innovació en matèria de qualitat i control de les males pràctiques".

Alfonso Puncel ha anunciat que les pròximes actuacions per a continuar desenvolupant el Sistema d'Alertes es dirigeixen a la incorporació de tecnologies avançades; l'ús d'intel·ligència artificial; la millora de les eines d'anàlisi de dades massives, o els acords amb altres administracions espanyoles i internacionals per a difondre'l com a instrument per a la lluita contra la corrupció.

En aquest sentit, el subsecretari s'ha referit al principi d'acord que hi ha amb diversos estats de Mèxic, i als contactes amb la Unió Europea orientats a entrellaçar el sistema d'alertes europeu Arachne i el Saler.

Tot això formarà part del Pla de difusió 2019-2023, la redacció del qual s'està finalitzant, atés que està prevista l'aprovació d'aquest, i la presentació, abans que finalitze l'actual legislatura.

Finalment, el subsecretari de Transparència ha afegit que posar en marxa el Sistema d'Alertes "suposa complir amb la planificació que ens marcàrem en 2015".

Arxius relacionats