Alcaraz afirma que GVA Oberta 'és la columna vertebral de la política de transparència de la Generalitat'

28/01/2019
Alcaraz afirma que GVA Oberta "és la columna vertebral de la política de transparència de la Generalitat"

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha afirmat que GVA Oberta "és la columna vertebral de la política de transparència que s'havia promés i que ha complit el Govern del Botànic".

El conseller ha presentat en roda de premsa les últimes novetats i el balanç del portal de transparència de la Generalitat GVA Oberta en els tres anys que porta en funcionament, un acte en què ha intervingut també la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas.

Per al conseller, el portal de transparència de la Generalitat "és una ferramenta en creixement constant i que millora els seus continguts ja que està incorporant noves utilitats. El portal inclou més dades obertes i supera amb escreix allò a què ens obliguen les normes jurídiques".

En aquest sentit, Alcaraz ha assegurat que les polítiques públiques de govern obert i les ferramentes de rendició de comptes "han vingut per a quedar-se".

Així mateix, durant la seua intervenció, el conseller s'ha referit al recent estudi que ha elaborat la plataforma Dyntra, en què la Comunitat "se situa per primera vegada com l'autonomia més transparent amb un 88,83 % de compliment dels indicadors valorats, gràcies al portal GVA Oberta".

Increment constant de visites

El nou portal GVA Oberta ha anat incrementant cada any el nombre de visites. La directora general de Transparència, Aitana Mas, ha fet un repàs per les principals dades del nou portal de transparència en els tres anys que porta en funcionament i ha destacat els més d'1,2 milions de visites, els quasi 4 milions de pàgines vistes i la mitjana de 33.100 visites mensuals.

Aitana Mas ha assenyalat que els apartats més visitats en GVA Oberta són l'agenda de l'alt càrrec, l'organigrama del Consell i les retribucions dels empleats públics, entre altres.

El portal de transparència de la Generalitat ha anat incorporant recursos des que es va posar en marxa l'any 2016: l'agenda dels alts càrrecs; les dades de caixa fixa; els comptes oberts del Consell, que permeten consultar les dades comptables en temps real; i més recentment, el visor pressupostari per a saber en què gasta els diners la Generalitat; el buscador de convenis i el de subvencions.

La directora general de Transparència ha insistit en les novetats que s'han anat introduint "per a continuar millorant el dret d'accés a la informació de la ciutadania", recursos que es veuran ampliats pròximament amb l'accés públic a l'aplicació de models de publicitat institucional (AMPI), "que permetrà a la ciutadania conéixer totes les despeses en publicitat de la Generalitat; o GVAGip, per a automatitzar les sol·licituds de dret d'accés a la informació pública", ha explicat Aitana Mas.

Arxius relacionats