Alcaraz advoca a favor d'una administració on els valors d'ètica pública i integritat siguen cada vegada més elevats

12/12/2018
Alcaraz advoca a favor d"una administració on els valors d"ètica pública i integritat siguen cada vegada més elevats

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha advoca a favor de continuar treballant i avançant cap a una administració "on els valors d'ètica pública i integritat siguen cada vegada més elevats".

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha commemorat el Dia Mundial contra la Corrupció amb la conferència 'Vida y muerte de les democracias' del catedràtic de Filosofia política de la Universitat del País Basc i professor de l'Institut Europeu de Florència, Daniel Innerarity, un acte en què ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha sigut l'encarregat de presentar i donar la benvinguda al catedràtic de Filosofia política al Centre Cultural La Nau, activitat que forma part del Fòrum Ètica Pública i Democràcia.

Alcaraz ha repassat la trajectòria de Daniel Innerarity, de qui ha destacat que és un dels polítics i filòsofs europeus principals, "amb una producció de literatura filosòfica molt potent i llibres que estan molt relacionats amb la realitat i la política", i ha afegit que posseeix "una gran capacitat d'anàlisi i penetració en aquesta realitat, per a desfer tots els fils amb què s'ha anat construint una situació que, sobretot, a Europa és insuportablement difícil d'entendre de vegades".

El titular de Transparència ha manifestat que aquest és el marc que ens interessa en aquesta edició per a parlar de la corrupció "posant l'èmfasi en què la corrupció no s'explica i, per tant, no es combat si no és en un marc de referència més ampli, on hi ha nous tipus de corrupció; i és en aquests marcs de complexitat i perplexitat on es va a instal·lar l'ou de la serp de la corrupció".

"Tindre aquesta visió del món, de la democràcia, dels reptes i les preguntes, sense resposta en molts casos, és on ens hem d'instal·lar per a traure la corrupció del dia a dia i ubicar-la en un marc de comprensió molt més ampli que ens permeta construir noves fórmules d'acció política per a evitar o minorar-ne presència", ha explicat Alcaraz.

El Conseller ha fet insistència en el fet que aquesta jornada és un punt de trobada, sensibilització i debat que sorgeix des de l'optimisme perquè "estem convençuts i tenim un compromís ferm en la lluita contra la corrupció des de mecanismes que acaben amb les males pràctiques i les corrupteles, habituals en anys anteriors".

"En aquesta legislatura ?ha explicat Alcaraz? hem aconseguit construir una imatge de la Comunitat diferent de la que hi havia fa quatre anys. No obstant això, no hi ha solucions màgiques, atés que el moment actual requereix reformes profundes".

El conseller ha definit la transparència "com un motor d'esperança" i ha subratllat que hem de continuar afavorint "societats civils més actives, participatives i dinàmiques davant de les males pràctiques", i ha afegit que després d'anys en què "es va instal·lar la corrupció de manera sistemàtica i sistèmica, la situació es pot revertir i acabar amb la sensació que té una part de la ciutadania que la corrupció és un mal permanent".

Exercicis de reanimació de la democràcia

El catedràtic de Filosofia política Daniel Innerarity ha fet insistència durant la seua intervenció en què en els últims temps es parla sobre que la democràcia "està amenaçada de mort, llangueix al mig de la desafecció ciutadana i la ineficiència del sistema polític".

En aquest sentit, Innerarity ha convidat a la reflexió i s'ha preguntat "fins a quin punt és encertat aquest diagnòstic", sobre el qual ha reflexionat que "en el cas que siga cert que assistim a la mort de la democràcia" s'hauria de plantejar "com serà aquest final i què podem fer per a evitar-ho".

El catedràtic de Filosofia política ha fet un diagnòstic "d'aquest malalt", que podria estar en fase terminal i inclús necessitar un forense", però ha proposat també "uns exercicis de reanimació perquè la democràcia sobrevisca a les turbulències de la globalització, la complexitat i la incompetència".

Trajectòria de Daniel Innerarity>/b>

Daniel Innerarity és catedràtic de Filosofia política, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i professor convidat a l'Institut Europeu de Florència. També ha sigut professor convidat en diverses universitats europees i americanes, com ara la Universitat de la Sorbona, la London School of Economics o la Universitat de Georgetown. Els seus últims llibres són 'La política en tiempo de indignación' (2015), 'La democracia a Europa' (2017) i 'Política para perplejos' (2018). La seua investigació se centra en la transformació de la política i en la idea d'una democràcia complexa.

És col·laborador habitual d'opinió a 'El Correo', 'El País' i 'La Vanguardia' i ha obtingut, entre altres, el Premi Euskadi d'Assaig, el Premi Nacional d'Assaig i el Premi Príncipe de Viana de la Cultura. La revista francesa 'Le Nouvel Observateur' el va incloure en 2004 en una llista dels 25 grans pensadors del món.
La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a més de commemorar el Dia Mundial contra la Corrupció, pretén sensibilitzar el conjunt de la ciutadania i, especialment, les administracions públiques sobre la necessitat d'implantar una nova cultura del bon govern basada en els principis de transparència i responsabilitat, afavorint, d'aquesta manera, la creació i la consolidació d'un clima anticorrupció per a ara i per al futur.

El Govern Valencià se suma així, per quart any consecutiu, al Dia Mundial contra la Corrupció, que se celebra el 9 de desembre per decisió de les Nacions Unides. En 2015 assistí el president mundial de Transparència Internacional, José Ugaz; en 2016 va ser el jutge i exmagistrat de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, i en 2017 l'advocat i exfiscal anticorrupció, Pedro Horrach. Enguany es pretén donar un nou enfocament a aquest dia i abordar amb el filòsof Daniel Innerarity la relació d'aquest fenomen amb la governança pública, les dificultats que estan patint les democràcies per a construir un poder públic legítim i eficaç i com afecten els casos de corrupció.

Arxius relacionats