Alcaraz reivindica la necessitat de tindre un interlocutor en el Govern estatal per a desenvolupar polítiques públiques de transparència

04/12/2018
Alcaraz reivindica la necessitat de tindre un interlocutor en el Govern estatal per a desenvolupar polítiques públiques de transparència

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha participat en la II Trobada de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en què ha intervingut en la taula redona sobre implantació de la transparència en els governs locals.

Durant la seua intervenció, Alcaraz ha parlat dels principals avanços aconseguits a la Comunitat en matèria de transparència, i ha assegurat que "és necessari continuar avançant per a considerar la transparència com un conjunt de polítiques públiques avaluables, com a base de la regeneració democràtica".

"El Govern Valencià ja ha plantejat una proposta de reforma constitucional, en què la transparència se situa com un dret fonamental, com un valor d'igualtat i de regeneració democràtica".

Així mateix, Alcaraz ha reivindicat la necessitat de tindre un interlocutor clar en el Govern estatal, cosa que "ni aquest govern ni l'anterior pareix que s'haja pres seriosament, ja que encara no tenim interlocutors per a coordinar i desenvolupar polítiques públiques en la matèria".

"Aquesta situació ha provocat que siguen les comunitats autònomes les que prenguen la iniciativa per tal de desenvolupar i avançar en polítiques de transparència i govern obert", ha afirmat el conseller.

Propostes de canvi de paradigma

Durant la seua intervenció en la taula redona, Alcaraz ha explicat que "tot i que encara hem d'enfrontar-nos als espasmes que encara causen els casos de corrupció, hauríem de canviar el paradigma i centrar-nos en la modernització i permanent innovació de les administracions per a garantir la participació, l'accés i la confiança de la ciutadania".

El conseller ha insistit en la importància de buscar polítiques d'integritat institucional amb mecanismes de control i establint vincles amb altres àrees de govern, ja que la transparència està en "la rereguarda de l'estat social", ha dit.

Alcaraz ha destacat algunes de les accions que ha posat en marxa el Govern Valencià durant aquesta legislatura, entre les quals ha destacat el Codi de Bon Govern, el Reglament de Transparència, la Llei de grups d'interés, la Llei de responsabilitat social, el portal GVA Oberta o la futura llei de govern obert, l'avantprojecte de la qual va ser recentment aprovat pel Consell.

També s'ha referit a la col·laboració amb les administracions locals, tasca que la Conselleria està desenvolupant en coordinació amb les diputacions de València i Castelló i els mateixos municipis, o a través d'estudis com el que ha fet la Universitat Miguel Hernández, que analitza el compliment de les obligacions de transparència que estableix la legislació estatal per part dels ajuntaments a la província d'Alacant.
Un estudi que posa de manifest que, "encara que estem avançant, hi ha una implantació desigual, ja que la llei no té en compte els recursos humans i tècnics de què disposen els consistoris en funció de la seua dimensió i població", ha explicat el conseller.

Alcaraz ha manifestat que la tasca dels polítics "és continuar explicant i adoptant una perspectiva que ens permeta definir la transparència no com una cosa abstracta, sinó duent a terme polítiques públiques que han d'estar dotades amb mitjans tècnics i humans".

Finalment, Alcaraz s'ha referit al fet de recuperar el concepte de "responsabilitat política", i ha situat la transparència "com un motor d'esperança". També ha fet una crida per a fer de la política una cosa comprensible, creant nous tipus de lideratge que suposen codecisió, participació i mantindre els principis inspiradors de l'estat social i de dret.

Després de finalitzar la taula redona, el conseller ha assistit a la celebració de la III Assemblea de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana.

Arxius relacionats