Alcaraz destaca el compromís 'del Govern del Botànic amb una administració avançada, oberta i honesta que recupere la confiança de la ciutadania'

06/11/2018

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha destacat que "el Govern del Botànic està compromés amb una administració avançada, oberta i honesta per a recuperar la confiança de la ciutadania".

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha comparegut en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts per a explicar els pressupostos del seu departament per a l'any que ve.

Els pressupostos de la Conselleria per a 2019 ascendeixen a 51,9 milions d'euros, 12 milions més que enguany, la qual cosa representa un increment del 30,4 %, "un augment que respon clarament a una decisió estratègica del Govern Valencià: projectar a la pròxima legislatura les polítiques que estem desenvolupant", ha destacat Alcaraz.

El conseller de Transparència ha afirmat que es tracta de polítiques que "no tenen marxa arrere" i que "des del Govern del Botànic no concebem una administració de la Generalitat avançada sense polítiques fortes en matèria de transparència, responsabilitat social, participació o cooperació al desenvolupament".

Alcaraz ha fet un repàs dels principals objectius que han determinat el disseny dels comptes de la Conselleria per a 2019, entre els quals ha destacat el reforç de les polítiques d'integritat, continuar refermant la recuperació de la cooperació valenciana i la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible. Així mateix, ha citat el desplegament de la Llei de la inspecció general de serveis, la posada en marxa del sistema d'alertes ràpides per a previndre la corrupció, integrar la responsabilitat social en la gestió pública, fomentar la cultura participativa, a més de prosseguir amb les accions de foment de l'autogovern.

Cooperació al desenvolupament: prioritat irrenunciable

Durant la seua intervenció, Alcaraz ha insistit en el fet que els pressupostos per a 2019 continuen destinant més recursos a "consolidar la recuperació de la cooperació internacional al desenvolupament a la Comunitat, un programa que disposa de 32,6 milions d'euros, la qual cosa suposa prop del 63 % del pressupost de la Conselleria i el 0,15 % del pressupost total de la Generalitat".

"Un increment -ha explicat el conseller- que implica passar de menys de 4 milions destinats a polítiques de cooperació en 2015 a multiplicar aquesta xifra per 8 i arribar en l'actualitat als més de 32 milions, amb la qual cosa es reafirma el compromís del Botànic amb la solidaritat com una prioritat irrenunciable".

De fet, els 32,6 milions d'euros del programa, i que suposen 10 milions més que en l'exercici actual, permetran que la Comunitat destine a la cooperació 6,62 euros per habitant, mentre que en 2015 n'eren 0,78.

No obstant això, Alcaraz ha assenyalat que "continuarem treballant per a continuar incrementant el percentatge del pressupost total de la Generalitat destinat a cooperació cada any perquè ens hem quedat en el 0,15 %, sense poder arribar encara al 0,2 % i lluny del 0,7 %".

El conseller ha enumerat també algunes de les accions concretes que s'emmarquen en la cooperació valenciana, com les ajudes a projectes de cooperació que tenen una dotació de 21 milions i un increment del 50 %.

També s'ha referit a la resta de línies d'actuació que preveuran subvencions per a accions de sensibilització i educació per a la ciutadania global de 3 milions d'euros, ajuda humanitària que duplica per a 2019 el seu pressupost, fins als 5,3 milions; i actuacions de formació i investigació que arriben als 962.000 euros, entre altres.

Línia contra la violència de gènere al Sahel

El conseller ha anunciat la creació d'una línia en matèria d'ajuda humanitària dirigida a la prevenció i mitigació de la violència sexual i de gènere en dones i població infantil en els territoris del Sahel, dotada amb 500.000 euros.

En aquest sentit, Alcaraz ha manifestat que després d'acollir les persones que viatjaven a bord de l'Aquarius "s'ha pogut conéixer la violència extrema que pateixen les dones i xiquetes d'aquesta zona d'Àfrica, la qual cosa ens ha portat a treballar en un pla d'acció específic contra la violència de gènere i la discriminació al Sahel".

Nou portal de participació

Per la seua banda, el Programa de transparència en l'activitat pública i participació disposa de 3,7 milions d'euros, "que permetran actuacions com la posada en marxa imminent del nou portal de participació o l'elaboració del Pla biennal de transparència i el de foment de l'associacionisme", ha assenyalat Alcaraz.

El conseller s'ha referit també als dos nous programes pressupostaris que introdueixen els comptes per a 2019, un per a la Delegació de Protecció de Dades i un altre per a l'Oficina de Control de Conflicte d'Interessos.

L'Oficina de Control de Conflicte d'Interessos disposa d'una dotació de quasi 400.000 euros per a assegurar l'autonomia funcional d'aquesta oficina que s'encarrega de gestionar el règim d'incompatibilitats dels alts càrrecs.

La Delegació de Protecció de Dades, amb un pressupost de 790.000 euros, "es converteix en una figura clau per a garantir la protecció de dades personals en tota l'Administració autonòmica valenciana".

En l'àrea d'Atenció al Ciutadà, Qualitat i Inspecció de Serveis, cal destacar l'increment de les despeses de personal per a crear nous llocs d'inspecció i adaptar-ne l'estructura al que preveu la nova llei.

Al seu torn, Alcaraz ha destacat durant la seua intervenció que durant l'exercici 2019 "tenim previst posar en marxa el sistema d'alertes ràpides per a la prevenció de les males pràctiques i continuar responent a l'interés suscitat entre administracions espanyoles, així com en diversos àmbits europeus".

Noves ajudes de responsabilitat social a entitats locals

Gran part de les novetats del Programa de responsabilitat social i foment de l'autogovern, amb una dotació d'1,6 milions d'euros, "es vinculen a les mesures que inclou la nova Llei de foment de la responsabilitat social, que permet avançar molt més en aquesta matèria i en la contractació socialment responsable".

Així mateix, i amb l'objectiu d'incentivar les bones pràctiques de manera coherent amb la iniciativa "Territoris socialment responsables", "s'incrementen les ajudes per a actuacions en matèria de responsabilitat social fins a duplicar-ne l'import actual i arribar als 270.000 euros; unes subvencions que, a més de dirigir-se a entitats de caràcter privat, a partir de l'any que ve s'obriran a entitats locals", ha anunciat Alcaraz.

Finalment, el conseller ha insistit en el reforç de la col·laboració que la Generalitat manté amb el Tribunal de les Aigües de València, que disposarà de 100.000 euros per a 2019, "any en què tindrà lloc la commemoració del desé aniversari de la declaració d'aquest com a patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO i, coincidint amb això, el Tribunal serà amfitrió de la III Conferència Internacional de la Xarxa Mundial de Museus de l'Aigua", ha apuntat Alcaraz.

Arxius relacionats