La col·laboració entre Generalitat i Creu Roja atendrà enguany més de 6.000 famílies afectades per situacions d'emergència

12/07/2018

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i el president autonòmic de Creu Roja, Javier Gimeno, han signat la renovació del conveni en matèria d'acció humanitària a través dels centres logístics d'emergències internacionals de la Comunitat Valenciana per a 2018, rúbrica que coincideix amb la celebració del desé aniversari des del primer acord de col·laboració entre les dues institucions.

Per a 2018, el conveni subscrit entre la Generalitat i Creu Roja permetrà atendre les 6.175 famílies afectades per situacions d'emergència internacional. En aquest sentit, es preveu proporcionar atenció medicosocial a 4.000 famílies de la població del conflicte sirià i la població d'acollida libanesa; ajuda humanitària en salut, aigua, sanejament i alberg de 800 unitats familiars afectades pel volcà de Guatemala; i compra de medicaments per a 1.375 famílies del conflicte a Palestina.
El conseller de Transparència ha qualificat la col·laboració amb Creu Roja d'"estratègica i positiva" perquè permet que la solidaritat valenciana "arribe on és més necessària a cada moment", ha afegit Alcaraz.

Alcaraz ha destacat que "sempre és una satisfacció poder col·laborar amb Creu Roja perquè conjumina no només un reconeixement internacional evident, sinó també un coneixement ampli de la societat valenciana, una coincidència en valors amb el treball quotidià que ve desenvolupant la Conselleria, a més de l'eficàcia de les seues actuacions".

El conveni disposa d'un finançament de 225.000 euros de la Generalitat per a 2018 i garanteix que es puga intervindre en les emergències internacionals a través d'enviaments des de la Comunitat Valenciana, mitjançant el finançament de les Unitats de Resposta d'Emergència (ERU) de Creu Roja Espanyola o mitjançant compres locals.

La col·laboració se centra en el suport a les intervencions d'emergència, mitjançant la preparació i l'enviament d'ajuda humanitària a qualsevol part del món en el cas dque es produïsca una situació d'emergència, per a donar resposta de manera ràpida, eficaç i coordinada a les necessitats bàsiques immediates de les persones afectades per desastres, com ara terratrèmols, inundacions, volcans, conflictes bèl·lics o emergències humanitàries.

Deu anys de solidaritat conjunta

El conveni, que es ve renovant des de 2008, ha permés fins al moment proporcionar ajuda humanitària a més de 81.000 famílies en el món en 53 emergències internacionals per desastres, la qual cosa ha suposat atendre 8.000 famílies cada any.

Per la seua banda, el president de Creu Roja Espanyola a la Comunitat Valenciana Javier Gimeno, ha agraït el suport i compromís de la Generalitat en matèria d'ajuda humanitària en aquests deu anys i ha destacat "la importància essencial que té per a milions de persones i milers de famílies el conveni signat, el qual permetrà assistir-les en un moment crític de les seues vides".

Els centres logístics de Creu Roja situats a Cabanes (Castelló) i Villena (Alacant) allotgen un estoc permanent d'articles d'ajuda humanitària no alimentària (abric, refugi, higiene, salut, aigua i sanejament) preparada per a ser enviada a qualsevol lloc del món.

Des de la signatura del primer conveni, ha sigut escenari d'eixida d'ajuda humanitària en 53 intervencions d'emergències internacionals, com el terratrèmol d'Haití, les inundacions a Pakistan, el conflicte a Síria, l'epidèmia de l'Ebola a Africa o la crisi de refugiats a Europa, entre altres.

Arxius relacionats