El Consell destina 2.620 euros a cada persona per a sanitat, educació i protecció social segons revela el Visor Pressupostari de la Generalitat

03/07/2018
El Consell destina 2.620 euros a cada persona per a sanitat, educació i protecció social segons revela el Visor Pressupostari de la Generalitat

El Consell destina 2.620 euros a cada persona per a sanitat, educació, seguretat, protecció i promoció social, habitatge i urbanisme, benestar comunitari, cultura, serveis comunitaris i socials segons revela el nou Visor Pressupostari de la Generalitat. El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, han detallat el funcionament d'aquesta nova eina informàtica dissenyada per la Generalitat i integrada en el portal de transparència GVAOberta, que permet consultar de manera immediata i interactiva en què gasta els diners el Consell.

El Visor Pressupostari permet accedir d'una manera senzilla a les dades de qui gasta i com els diners dels valencians i les valencianes. Segons mostra el Visor, la Generalitat inverteix anualment en cada persona un total de 4.096,74 euros. D'aquests, la gran majoria, els 2.620 euros esmentats, es destinen al benestar de les famílies valencianes. El gros d'aquesta quantitat va a sanitat (1.288 euros) i educació (925 euros), que aglutinen el 84% dels recursos pressupostaris destinats a les àrees esmentades abans.

El funcionament diari d'hospitals, serveis assistencials i centres sanitaris, així com l'ensenyament (primària, secundària, formació professional i universitària) representen respectivament les partides pressupostàries més grans amb 1.285 i 884 euros, respectivament per habitant.

"La transparència, per fi, ha arribat a les xifres econòmiques. Hem passat d'una Generalitat que passava el forrellat informatiu i de l'opacitat a una de finestres obertes. Ens hem sacsejat la pols i això no té ja marxa arrere. Cap govern posterior podrà revertir el que s'ha aconseguit, perquè els ciutadans ja consideren la transparència com un dret de primer ordre", ha assenyalat Soler, qui ha recordat com en el "passat existia un mantell d'obscurantisme sobre determinades informacions de gestió econòmica i de contractes".

Per la seua banda, Alcaraz ha destacat que el nou visor pressupostari de la Generalitat "representa un pas més en transparència i rendició de comptes, utilitzant 'Big Data' i oferint tota la informació pressupostària de manera accessible, senzilla i útil a la ciutadania". Així mateix, Alcaraz ha assenyalat que aquesta nova eina és fruit de la intensa cooperació entre les dues conselleries perquè la transparència "està cridada a ser una cosa transversal, globalment assumida per tot el Consell com un dels eixos del Pacte del Botànic".

El Visor Pressupostari, disponible des de dijous passat i el funcionament concret del qual ha detallat Soler, permet accedir a la situació del pressupost mes a mes i conéixer la dotació pressupostària i l'estat d'execució per seccions, capítols i programes pressupostaris.

L'actual Consell ja va facilitar l'accés directe a les dades d'execució pressupostària per part de la ciutadania a través del portal de transparència. No obstant això, es tractava d'una informació molt especialitzada i complicada d'interpretar. Ara, a través també de GVAOberta, es fa un pas més i s'ofereixen totes aquestes dades de manera intuïtiva, senzilla i amb una presentació que facilita la seua interpretació. Qualsevol persona amb accés a Internet té al seu abast tot el detall sobre en què gasta els diners la Generalitat.

S'inclourà una bústia de suggeriments

El conseller de Transparència ha traslladat que una de les preocupacions de la ciutadania "és saber en què es gasta el Govern els tributs que recapta, prioritat que estem especialment obligats a facilitar".

Per a Alcaraz, el Visor Pressupostari "és un factor de modernització de l'Administració en exposar totes aquesta informació, que ja es facilitava, a través d'un instrument on no només es troben dades, sinó que a més siga més accessible, utilitzable i visualment comprensible en matèries complicades". "La transparència vol dir només que la informació estiga a la disposició de la ciutadania, sinó que, a més, siga fàcil arribar-hi", ha explicat.

Alcaraz ha destacat que el Consell ha multiplicat per deu les obligacions legals que hi ha en matèria de transparència i la posada en marxa d'aquest nou visor pressupostari forma part dels compromisos adquirits amb Transparència Internacional en matèria d'integritat institucional i lluita contra la corrupció.

El conseller ha anunciat que s'inclourà en aquesta aplicació una bústia de suggeriments per a incorporar millores que detecte la ciutadania en el seu funcionament.

Soler: "Comptes oberts i atractives a la gent"

Soler ha explicat que al març de 2017 el Consell va donar un primer pas "pioner en matèria de transparència" en incorporar els moviments i saldos dels comptes bancaris amb tot el detall d'informació al portal GVAOberta. "Ara pugem un esglaó més en transparència, amb la posada en marxa del Visor Pressupostari".

"Passem dels comptes oberts als comptes atractius i comprensibles per a les valencianes i els valencians. Volíem deixar arrere la imatge de volums impresos del pressupost que oferien una informació estàtica que prompte quedava desfasada i perdia bona part de l'interés per als especialistes en la matèria, no diguem per al públic en general", ha apuntat Soler.

"El nou Visor Pressupostari millora la visualització, augmenta el dinamisme i la interactivitat. Es tracta d'una eina intuïtiva, de maneig molt fàcil, que permet a qualsevol persona interessada moure's pel mar de xifres que compon el pressupost i entendre-les", ha indicat el titular d'Hisenda.

Segons Vicent Soler, "amb les dues eines que hem posat en marxa, d'una banda, la Llei de comptes oberts i, d'altra, el Visor Pressupostari, aportem llum a la foscor i l'opacitat que hi havia en l'etapa anterior respecte als comptes de l'Administració i el seu sector públic, hem posat els números negre sobre blanc".

"Amb aquestes eines, la Generalitat se situa en el grup de les comunitats més avançades pel que fa a la claredat i llegibilitat dels seus pressupostos. A través de GVAOberta la ciutadania disposa de la informació de com es mouen els diners que maneja la Generalitat, que no són més que els seus diners", ha explicat el conseller.

Arxius relacionats