La Generalitat inicia una campanya per a informar de l'eliminació de les taxes en el Registre Valencià d'Associacions

29/03/2018

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació (que té les competències en matèria de participació ciutadana) i la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques (que té adscrit el Registre d'Associacions) han iniciat una campanya per a informar de la supressió de les taxes del Registre d'Associacions de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat ha començat a comunicar per carta aquesta mesura a les entitats ciutadanes i als ajuntaments, que ha entrat en vigor enguany i que beneficiarà milers d'associacions valencianes.

L'objectiu és que les entitats ciutadanes amb què es relacionen les diferents conselleries o el teixit associatiu dels municipis, a través dels ajuntaments, coneguen aquesta novetat.

La supressió del cobrament de les taxes beneficia les entitats ciutadanes que fins hui havien de pagar, per exemple, per comunicar els canvis en els estatuts, la renovació de la junta directiva, un nou domicili social o, senzillament, inscriure's com a associació en el registre.

La Generalitat ha valorat que el pagament d'aquestes taxes era una dificultat a l'hora d'actualitzar les dades de les associacions i les federacions en el Registre d'Associacions, i que allò realment important no era recaptar diners amb aquestos tràmits i sí que era facilitar que les entitats ciutadanes puguen complir les obligacions que s'estableixen en la llei, així com disposar d'una informació sobre les entitats el més real possible en el registre.

El Registre d'Associacions de la Comunitat aspira a modernitzar-se i ser una vertadera base de dades, funcional i actualitzada, del teixit associatiu del nostre territori. El primer pas ha sigut eliminar les taxes que podien suposar un element de dissuasió per a fer els tràmits, l'actuació següent se centra a crear una aplicació útil i senzilla que facilite la posada al dia de les dades en el registre de manera telemàtica.