Bravo inaugura l'acte de memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Castelló

28/03/2018
Bravo inaugura l"acte de memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Castelló

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha inaugurat aquest dimecres a Castelló l'acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, en què han participat el rector de la Universitat Jaume I de Castelló,Vicent Climent, i la catedràtica d'Història Contemporània i directora de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica, Rosa Montlleó.

Bravo ha assenyalat que el "28 de març ens congreguem a la seu de la Universitat de Castelló per a recordar i homenatjar les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, i ho fem per primera vegada des de l'entrada en vigor de la Llei de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, que és la norma que va subratllar aquesta data en el nostre calendari".

"Hem volgut viure aquesta jornada a Castelló i en un àmbit universitari perquè quin millor espai per a reflexionar sobre el nostre passat que la universitat i on millor que a la ciutat de Castelló, les terres de la qual encara exhibeixen en forma de fosses comunes les ferides d'aquell conflicte inhumà ", ha indicat la consellera.

La jornada s'ha centrat en la figura de Miguel Hernández, l'obra del qual és rica en símbols i encarna "aquella tragèdia, aquelles ferides que encara no hem sabut tancar", ha afirmat Bravo.

Per això es va triar el 28 de març, aniversari de la mort de Miguel Hernández, com a data idònia per a recuperar la memòria de les víctimes oblidades d'aquella tragèdia.

La titular de Justícia ha destacat que "recordar el poeta Miguel Hernández ha de servir-nos per a recuperar la memòria de milers de víctimes que com ell, de manera injusta, van patir les conseqüències d'una guerra civil que va voler extirpar de la societat espanyola qualsevol vel·leïtat democràtica".

"Aquells valors de pau i llibertat, defensats per aquells ciutadans encara anònims víctimes de la guerra civil i la repressió franquista, són els mateixos que va abrigar el poeta oriolà i els mateixos que encara hui ens representen als demòcrates", ha afegit Bravo.

"És precís mirar cap avant, però sabent d'on procedim, conéixer bé el nostre passat i tindre aquesta lectura col·lectiva de la nostra història que permeta afrontar els reptes del present. Mantindre en la memòria les víctimes i reconéixer la seua dignitat és el millor fre per a detindre el temor i la por que els fets que van convulsionar la nostra història tornen a ocórrer en el futur", ha finalitzat la consellera.

L'acte en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme a Castelló ha finalitzat amb la taula redona sobre Miguel Hernández i el recital poètic a càrrec del col·lectiu de literatura Verba Manet.

Arxius relacionats