Transparència i la UPV col·laboren en la creació d'un sistema d'alertes per a la prevenció de males pràctiques i corrupció en l'Administració

03/02/2017

El Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la Universitat Politècnica de València (UPV) per a la posada en marxa d'un sistema d'alertes primerenques per a la prevenció de la corrupció en l'Administració valenciana.

L'aplicació, que serà pionera a Espanya, està previst que estiga operativa a partir de l'any 2018.

L'objectiu d'aquest conveni és confeccionar models, mètodes i algoritmes relacionats amb una aplicació informàtica d'alertes primerenques, que permeta obtindre informació rellevant per a poder detectar males pràctiques i irregularitats en la gestió pública a partir de les bases de dades de l'Administració de la Generalitat.

Les innovacions tècniques que aporte la UPV es realitzaran sobre una aplicació concreta, que serà seleccionada tenint en compte que siga un programa de caràcter lliure. Comptarà amb l'assessorament d'entitats vinculades a la lluita contra la corrupció i el frau en les administracions públiques.

Així mateix, la Conselleria de Transparència podrà establir altres acords amb administracions públiques i entitats socials amb experiència demostrada en aquest àmbit per a proporcionar un qüestionari de preguntes a la UPV que puguen ser respostes per l'aplicació a través dels algoritmes elaborats i convertits en respostes automàtiques o alertes primerenques.

En els pròxims mesos, Transparència realitzarà una convocatòria pública perquè qualsevol organització interessada presente el seu projecte de prevenció de males pràctiques.

La posada en marxa, per part de la UPV, del sistema d'alertes primerenques per a detectar aquelles incidències que pogueren assenyalar males pràctiques i possibles irregularitats en l'Administració comptarà amb una subvenció de 55.000 euros per a aquest exercici.