Justícia reuneix tres universitats públiques per a la creació una càtedra conjunta sobre la memòria democràtica de la Comunitat Valenciana

18/12/2016

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha reunit responsables de la Universitat de València, la Universitat' d'Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló per a la la creació d'una càtedra conjunta sobre la memòria democràtica de la Comunitat Valenciana. La constitució d'aquest òrgan acadèmic està inclosa en l'avantprojecte de llei que ha elaborat el departament que dirigeix Gabriela Bravo i que ja ha sigut remés a les Corts per a la seua tramitació parlamentària.

El director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, s'ha reunit amb representants de les tres institucions docents per a avançar en aquesta iniciativa. Per la Universitat d'Alacant van assistir Esther Algarra, secretària general, i José Miguel Santacreu, professor d'Història Contemporània. La Universitat Jaume I de Castelló va estar representada per Rosa Monlleó Perís, catedràtica d'Història Contemporània, i Juan Salvador Pérez Vilanova, de l'Àrea de Comunicació Corporativa i Patrocini. Van representar la Universitat de València Guillermo Palao, vicerector d'Internacionalització i Cooperació, i la professora Ana María Aguado Higón, catedràtica del Departament d'Història Contemporània.

La reunió s'ha emmarcat en els contactes preparatoris que la conselleria manté amb les tres universitats de cara a la subscripció d'un pròxim conveni marc de col·laboració entre la Generalitat i aquests centres docents per al desenvolupament de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica.

La càtedra tindrà com a objectiu l'anàlisi, investigació i difusió de la memòria democràtica valenciana al màxim nivell acadèmic. El treball de les entitats docents generarà sinergies que permeten avançar en el coneixement i la difusió dels esdeveniments històrics, socials, culturals i legals que van tindre lloc en el període que comprén des de la proclamació de la segona República, el 14 d'abril de 1931, fins a l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el 10 de juliol de 1982, així com les seues repercussions actuals, inclosos aspectes com el reconeixement i indemnització de les víctimes i la justícia restaurativa per als afectats.

La càtedra realitzarà una labor multidisciplinària centrada en la potenciació d'activitats formatives, culturals, d'investigació, d'extensió universitària i de caràcter didàctic i divulgatiu com ara seminaris, jornades, conferències o publicacions. Totes elles hauran d'estar orientades cap al coneixement i difusió permanent de la memòria democràtica.

L'objectiu és que la càtedra siga un nexe entre l'activitat educativa i investigadora de les universitats amb la gestió, planificació i execució de les actuacions que en matèria de memòria històrica i democràtica du a terme la Conselleria de Justícia.