La Generalitat donarà suport a la creació d'una Càtedra d'Història i Memòria Democràtica en la Universitat de València

19/02/2016
La Generalitat donarà suport a la creació d"una Càtedra d"Història i Memòria Democràtica en la Universitat de València

El Consell de la Generalitat ajudarà la Universitat de València (UV) a la creació d'una Càtedra d'Història i Memòria Democràtica, col·laboració que quedarà plasmada en un conveni que en pròximes setmanes firmarà aquest centre docent amb la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i el director general de Responsabilitat Social, Josep Ochoa, han mantingut una reunió amb el vicerector de Cultura i Igualtat de la UV, Antonio Ariño, i tres membres de la Càtedra d'Història Contemporània, els quals van presentar 'l'Aula d'Història i Memòria Democràtica' que impulsen.

Els professors Ana Aguado, Marc Baldó i Javier Navarro han exposat als seus interlocutors que l'aula té com a primer objectiu coordinar i recopilar els distints esforços investigadors que des de la universitat tracta de recuperar la memòria de víctimes de la Guerra civil o la Dictadura franquista.

L'aula, que es presentarà el pròxim 22 d'abril, també pretén convertir-se en una referència científica que permeta dotar amb major rigor històric les iniciatives de qualsevol tipus que promouen les distintes organitzacions civils que treballen per a la recuperació de la Memòria Històrica.

La creació de l'aula és, segons el vicerector Ariño, mostra del compromís de la universitat amb la iniciativa i una forma de reivindicar el seu paper actiu en aquesta matèria. En aquest sentit, han destacat que és desig seu que l'aula puga arribar a convertir-se, el 2017, en una càtedra que permeta assentar la labor d'investigació universitària, assumir labors docents per mitjà de congressos i seminaris i generar processos de sensibilització social en la matèria.

Gabriela Bravo i Zulima Pérez han transmés al vicerector el suport del Consell a la iniciativa, que es plasmarà en un conveni que regularà les relacions de la UV en esta matèria amb les conselleries de Justícia, Transparència, Educació i Cultura i Hisenda.

Aquest compromís es visualitzarà el pròxim mes de setembre, quan a l'Aula d'Història i Memòria Democràtica programe, com a primera activitat del pròxim curs acadèmic, una jornada en què la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, exposaran la nova política del Consell en matèria de recuperació de la memòria democràtica.

Arxius relacionats