Logo Generalitat


Pérez Garijo considera 'essencial' el treball conjunt entre administracions 'per a aconseguir un territori lliure de fosses i recuperar la dignitat del país'

  • La consellera de Qualitat Democràtica ha realitzat una visita als treballs d'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al cementeri municipal de Gandia
  • L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha manifestat que 'és el moment de reparar el mal fet als familiars de les víctimes d'una etapa tan fosca de la història'

(13/01/2021) - La consellera de Qualitat Democràtica ha realitzat una visita als treballs d'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al cementeri municipal de Gandia
- L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha manifestat que "és el moment de reparar el mal fet als familiars de les víctimes d'una etapa tan fosca de la història"La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que el treball conjunt entre administracions "és essencial", a més "d'un deure que teníem des de fa anys, un camí en el qual estem implicats per a aconseguir un territori lliure de fosses".

Pérez Garijo ha afirmat que "ens marquem com a objectiu de legislatura que la Comunitat Valenciana estiga lliure de fosses, un compromís ambiciós que permetrà recuperar la dignitat del nostre país, no de les víctimes, que mai la van perdre, sinó d'un poble que desafortunadament encara té els seus cementeris i cunetes plens de fosses".

La consellera Pérez Garijo, acompanyada de la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna, ha realitzat una visita als treballs d'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al cementeri municipal de Gandia. També hi han assistit l'alcaldessa, Diana Morant, i el regidor de Memòria Democràtica, Nahuel González.

Per la seua part, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha manifestat que "és el moment de reparar el mal fet als familiars de les víctimes d'una etapa tan fosca de la història per la major de les injustícies comeses", al que ha afegit que "som ací per a dir clarament que totes les persones afusellades ho van ser injustament, víctimes del franquisme". En aquest sentit, Diana Morant ha afirmat la seua voluntat de "continuar investigant per a recuperar les seues restes i que els seus familiars puguen donar-los una sepultura digna".

El mes de desembre passat van començar els sondatges al cementeri municipal de Gandia per a localitzar set persones que van ser afusellades el 7 d'agost de 1939, d'acord amb la informació subministrada per una de les famílies implicades en la investigació.

Aquest projecte de localització, excavació, exhumació i identificació dels cadàvers de les fosses del franquisme del cementeri municipal està sufragat per la Diputació de València i és el primer d'aquesta índole que es realitza a Gandia on, segons la documentació existent, hi ha enterrades 63 víctimes.

Subvencions per a 2021 i 2022

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va publicar el passat 29 de desembre la convocatòria de subvencions destinades a la localització, verificació, delimitació de fosses, exhumació, identificació, custòdia i reinhumació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Les ajudes ascendeixen a 700.000 euros, 350.000 per a l'exercici 2021 i la mateixa quantitat per a 2022. La resolució preveu que els projectes presentats puguen tindre caràcter pluriennal i que comprenguen totes o només algunes de les fases del procés d'exhumació i identificació.

Poden sol·licitar aquestes ajudes els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, així com entitats i associacions legalment constituïdes i inscrites al registre corresponent, sense ànim de lucre, que tinguen entre els fins institucionals recollits en els seus estatuts les activitats relacionades amb aquesta convocatòria.

El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà el 15 de gener i finalitza el 15 de febrer de 2021.

Actuacions directes

A més de les subvencions a entitats locals i associacions, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica realitzarà exhumacions directament en 2021, en concret al cementeri municipal de Paterna, on està previst actuar en les fosses 21 i 126.

Aquesta última és la fossa més nombrosa de les que s'han documentat al territori valencià. Allà està previst recuperar les restes de 238 persones procedents de 5 saques de víctimes d'afusellaments entre el 27 d'agost i el 14 de setembre de 1940.

Mentrestant, en la fossa 21 es buscarà 78 víctimes, una actuació sol·licitada per l'ajuntament de Quart de Poblet.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat