Logo Generalitat


Oltra: 'En els conflictes armats i en la construcció de la pau les dones tenen històries que contar'

  • Alcaraz subratlla la importància de construir una xarxa de cooperació que contribuïsca a fer 'més sòlida i efectiva la participació de les dones en tots els sectors i en tots els àmbits d'activitat'
  • Més de 190 persones han assistit a aquesta trobada, procedents de societat civil, ONGD, cos militar, associacions feministes, docents, investigadors i estudiants, entre altres
  • La vicepresidenta del Consell i el conseller de Transparència han clausurat a Alacant la trobada 'Diàlegs de dones per la pau en el Mediterrani'

(06/02/2019) La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància dels debats que s'han generat en aquesta trobada perquè "en els conflictes armats i en la construcció de la pau les dones tenen històries que contar".

Així s'ha pronunciat Mónica Oltra durant la clausura de la trobada 'Diàlegs de dones per la pau en el Mediterrani. Experiències africanes, mediterrànies i llatinoamericanes', a Alacant, organitzada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, en col·laboració amb la Fundació Dones per Àfrica i Casa Mediterráneo.

La vicepresidenta del Consell ha agraït la presència de les dones que han posat veu a aquesta jornada i ha assenyalat que "sense vosaltres no podem avançar; sense les dones, la humanitat no és res".

"Crec que les dones tenim molt que aportar al món ?ha continuat Oltra? i tenim capacitat d'unir-nos, de teixir una xarxa sense fronteres de solidaritat i empatia".

La vicepresidenta del Consell ha destacat que "les dones preferiríem no haver de ser valentes sinó lliures, però perquè siga possible hem de teixir la pau".

Durant la seua intervenció, Mónica Oltra ha reivindicat el paper d'aquelles dones que al llarg de la història han lluitat per defensar els seus ideals i combatre les desigualtats, moltes d'aquestes assassinades, "dones que recordarem sempre i que ens inspiren per a seguir el seu camí de lluita per un món millor".

"Tal com ens han mostrat aquestes dones pioneres ?ha continuat la vicepresidenta del Consell? l'instrument per a assolir la igualtat entre homes i dones s'anomena feminisme i l'objectiu és la pau, aquesta és la nostra eina i la nostra lluita, que homes i dones hem de protagonitzar".

Oltra ha afirmat que les dones "encara no tenim aquesta llibertat, ni en un costat del Mediterrani ni en l'altre estem lliures de ser assassinades pel fet de ser dones, una veritat que ens uneix i ens fa fortes".

Per a la vicepresidenta del Consell, "jornades com les de hui són la cara d'aquesta creu i representen un punt de trobada de dones del Mediterrani i d'altres cultures per a unir esforços i mostrar al món que estem decidides a canviar-lo, que som el canvi".

Oltra ha enumerat una sèrie de qüestions bàsiques que s'han d'assolir per a avançar en els drets de les dones, entre les quals ha destacat l'eradicació de la pobresa; l'educació per a les xiquetes; implementar i aplicar lleis contra les violències de gènere i masclistes; fomentar l'emancipació de les dones, i incloure dones en els espais de decisió, "perquè sense elles, sense la meitat del seu talent i de la seua visió, no es pot avançar", ha subratllat.

La vicepresidenta del Consell ha insistit en la importància dels debats d'aquesta trobada entorn de dos eixos de la violència, com són els conflictes armats i la construcció de la pau, "en els quals la dona també té una història que contar".

Oltra ha fet un repàs per les accions que el Govern Valencià ha posat en marxa en aquesta legislatura, "que ha apostat per les persones i les ha situades en el centre de les nostres polítiques, la qual cosa, en el cas de cooperació internacional, ha suposat multiplicar per huit el pressupost destinat a solidaritat internacional en quatre anys; subvencionar prop de 40 programes específics per a dones en els últims tres anys; disposar de la nova Llei de cooperació, i haver aprovat una nova línia de subvenció per a actuacions d'emergència en dones i població infantil víctimes de violència sexual i de gènere, mutilació genital femenina i tracta de dones i xiquetes al Sahel".

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha participat també en la cloenda d'aquesta jornada i ha aprofitat per a expressar el seu reconeixement a la tasca que du a terme Casa Mediterráneo, per posar en el focus "assumptes que graviten al voltant dels problemes i reptes que afronta la regió mediterrània".

Alcaraz ha assenyalat que "hem d'enfortir la xarxa de cooperació i col·laboració sota el prisma dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, només així serà més fàcil previndre i abordar crisis humanitàries, desastres ecològics, problemes de desenvolupament econòmic i tantes altres circumstàncies que tenen un fort impacte en l'estabilitat i la seguretat de la regió mediterrània".

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que aquesta xarxa de cooperació "ha de contribuir a fer més sòlida i efectiva la participació de les dones en tots els sectors i en tots els àmbits de l'activitat econòmica, política, social i cultural de les societats mediterrànies".

Alcaraz ha afegit que "aquesta és la direcció en què estem treballant mitjançant diversos projectes des del Govern Valencià, amb l'objectiu de ser un actor que contribuïsca positivament i activament a la pau en el Mediterrani".

Més de 190 participants

Més de 190 persones han assistit a les conferències i sessions de 'Diàlegs de dones per la pau', públic procedent de la societat civil, ONGD, agents socials, sector de la cooperació, cos militar, associacions feministes, associacions veïnals, docents i investigadors, estudiants, representants de la cultura, entre altres.

La trobada, que va arribar a l'aforament complet en tan sols uns dies, ha sigut un punt de trobada en el qual s'ha pogut donar visibilitat i reflexionar sobre el lideratge femení en els processos de pau, i també sobre la necessitat de tallar les conseqüències que els conflictes armats tenen sobre les dones i la infància, com és el cas de la violència sexual.

En la jornada, que ha a tingut lloc a Alacant, han intervingut huit dones activistes procedents d'Àfrica, Iberoamèrica i de diverses parts del Mediterrani, que han sigut les encarregades de posar veu a la realitat de la dona en aquests països i donar a conéixer el treball que desenvolupen per a assolir el reconeixement dels drets humans, la igualtat de gènere i la llibertat d'expressió.

L'esdeveniment ha oferit conferències, taules redones i debats que s'han articulat entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU.

Al seu torn, s'ha posat damunt la taula l'informe de l'ONU Dones 'Fer les promeses realitat: la igualtat de gènere en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible' que revela importants llacunes en aquest aspecte però també identifica oportunitats per a introduir canvis que ajuden a fer realitat les promeses esmentades.

Tot això ha permés una reflexió general sobre el paper de les dones i el seu lideratge en la prevenció de conflictes i en la construcció de la pau, i també sobre la importància que té la creació de xarxes efectives a fi que aquesta trobada siga una oportunitat per a avançar propostes i ajudar a fer que les promeses que es fan en el marc de l'Agenda 2030 es convertisquen en realitats.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat