Logo Generalitat


Justícia presenta la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana

  • La Càtedra es convertirà en el nucli central des del qual analitzar, investigar i difondre la memòria democràtica valenciana

(25/05/2017) La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat a Alacant el conveni marc de col·laboració entre la Conselleria de Justícia i les universitats de Castelló, València i Alacant per a la creació de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana.

La consellera ha assenyalat que "aquest conveni pretén la reflexió entorn de temes relacionats amb la memòria democràtica, així com la divulgació i la transferència del coneixement vinculat a la matèria esmentada. A més, serà una eina clau per a aconseguir que el coneixement i les investigacions realitzades en el si de les Universitats firmants repercutisquen en la vida de les valencianes i valencians i en els seus drets".

Bravo ha destacat que "la càtedra es convertirà en el nucli central des del qual s'analitzen, investiguen i difonguen les temàtiques relacionades amb la memòria democràtica valenciana. Les actuacions de la Càtedra se centraran a conèixer i comprendre millor allò que va succeir durant la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició, fins a l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com les repercussions socials, culturals, polítiques, històriques i legals d'aquests esdeveniments".

La titular de Justícia ha subratllat que "des de la Generalitat posarem tots els mitjans al nostre abast per a conèixer la veritat, fer memòria i garantir la justícia a tots els valencians".

D'altra banda, seguint amb el compromís d'aquest equip de govern per aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes, a través d'aquest conveni es fomentaran les investigacions i actuacions que incorporen la perspectiva de gènere, així com aquelles que permeten aclarir com van viure i van patir la Guerra Civil i la repressió franquista les dones, infants i persones ancianes, grans oblidades de la història fins fa poc de temps.

Cal destacar que la direcció de la Càtedra tindrà caràcter anual i s'establirà per rotació, corresponent-li, en primer lloc, a la Universitat d'Alacant, en segon lloc a la Universitat Jaume I de Castelló i, finalment, a la Universitat de València.

La càtedra està composta per equips de treball de les diferents àrees de coneixement de les Universitats firmants en el conveni i on el primer titular de la Càtedra serà el professor de la Universitat d'Alacant José Miguel Santacreu, i en pròxims anys prendran el relleu professors de la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València.

Activitats de la Càtedra

La càtedra contempla activitats de formació com a cursos monogràfics, seminaris i conferències d'extensió universitària en matèria de memòria històrica; intercanvi d'investigacions i experiències amb les universitats i grups memorialistes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya; intercanvi d'investigacions amb altres països que hagen patit processos històrics semblants, així com amb les organitzacions nacionals i internacionals de defensa dels drets humans i de la justícia universal.

També es realitzaran activitats d'investigació com projectes d'investigació d'història i memòria de la Segona República, Guerra Civil, franquisme i Transició Democràtica en els municipis de la Comunitat Valenciana. A més, s'emprendran projectes d'investigació en altres camps de les Ciències Socials, Experimentals i Humanístiques sobre la influència de la Guerra Civil i la repressió franquista en la societat valenciana i les seues repercussions actuals; elaborarà projectes d'investigació sobre el patrimoni documental i material de la Guerra Civil i confeccionarà itineraris didàctics i turístics d'aquesta etapa de la nostra història recent.

Finalment, durà a terme tasques de coordinació, difusió i divulgació. Cada universitat crearà una col·lecció relacionada amb temàtiques de la Memòria Democràtica a la Comunitat Valenciana; organitzarà congressos, jornades i trobades d'investigadors i grups memorialistes sobre memòria històrica; contactarà amb les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme o amb els seus familiars per a homenatjar-los i impulsar publicacions sobre la seua vida i, entre altres, promourà la unificació dels fons documentals de les diferents universitats en una base de dades única d'àmbit autonòmic.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat