Organismes

Portals

Novetats

Ves enrere QUALITAT DEMOCRÀTICA COMMEMORA EL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST HOMENATJANT CINC VÍCTIMES VALENCIANES DEL NAZISME

QUALITAT DEMOCRÀTICA COMMEMORA EL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST HOMENATJANT CINC VÍCTIMES VALENCIANES DEL NAZISME

Tres quarts de segle han passat des que les tropes aliades assoliren les posicions alemanyes en la població d'Oświęcim, a la Polònia fins al moment ocupada pel règim de Hitler, i descobriren l'infern en la terra en traspassar els filats del camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau.

No obstant això, 75 anys després de l'alliberament dels pocs supervivents, el terror i els crims de lesa humanitat que els nazis van perpetrar tant en aquest com en els altres camps d'extermini representen una ferida encara per sanar, motiu pel qual l'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir en 2005 commemorar l'efemèride designant el 27 de gener com a 'Dia Internacional de Commemoració anual en memòria de les víctimes de l'Holocaust'.

No debades, encara queden moltes històries per conèixer-se, per comptar, en un temps en què els seus protagonistes ja no es troben presents. Sense anar més lluny, en la Comunitat Valenciana va haver-hi 627 víctimes del nazisme que durant aquells anys negres van passar per algun dels camps de concentració i extermini posats en marxa per Hitler.

Coincidint ara amb una efemèride tan marcada, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica commemorarà la data de l'alliberament dels presoners del que tristament es va convertir en la més famosa 'factoria de la mort' homenatjant cinc de les víctimes valencianes del nazisme, concretament cinc homes de quatre poblacions de la comarca de l'Alt Vinalopó: Antonio Sáez Pardo, de Villena; Francisco Barceló Solera, de Canyada; Santiago Mas Francés, del Camp de Mirra; Salvador Calatayud Alonso i Miguel Maestre Mollà, tots dos de Beneixama.

La consellera, Rosa Pérez Garijo, la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Belén Cardona, i el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, entregaran als seus familiars i descendents o als representants dels seus respectius ajuntaments –en cas que aquests no puguen acudir a l'acte– les Rajoles de la Memòria corresponents al projecte ‘Construint Memòria', que se situaran en cada municipi. Serà dilluns, 27 de gener, a les 14:00 hores en el Teatre Chapí de Villena. Després de l'acte de lliurament, els i les assistents es dirigiran a la Plaça de l'Ajuntament de Villena, on s'instal·larà la primera de les rajoles, dedicada a Antonio Sáez Pardo.

Reparació i record

D'aquesta manera, a través de la presència i immortalització dels seus noms en les Rajoles de la Memòria, es podrà reparar el record d'aquestes cinc víctimes i de les seues històries, la qual cosa suposa un primer pas per a continuar amb aquesta tasca fins a restituir la memòria de tots aqueixos valencians i valencianes que, com tants altres espanyols, van ser oblidats primer pel règim franquista i després per una part de la pròpia societat a causa d'un desconeixement contra el qual pretenen lluitar accions com aquesta.

Salvador Calatayud Alonso va nàixer a Beneixama en 1909. Segons dades del Ministeri de Cultura i Esport, el 25 de gener de 1941 va ser deportat a Mauthausen, on va romandre reclòs fins a l'alliberament del camp el 5 de maig de 1945. També va ser alliberat Antonio Sáez Pardo, nascut en 1884 i natural de Villena, qui va patir l'horror nazi en Neuengamme des del 24 de maig de 1944 fins a aconseguir la seua llibertat.

En Mauthausen van perir Francisco Barceló Solera i Santiago Mas Francés. Francisco Barceló, de Canyada, va nàixer en 1898, va ser deportat el 27 de gener de 1941 i va morir tan sols huit mesos després, el 23 de setembre del mateix any. Santiago Mas, del Camp de Mirra i nascut en 1900, va patir un destí paral·lel al seu: va arribar el mateix dia que Francisco i va morir un mes més tard que ell, el 3 d'octubre de 1941.

Sobre Miguel Maestre Molla, nascut en 1900 a Beneixama, es coneix la data de la seua arribada a Mauthausen, el 22 de maig de 1941, però no obstant això, d'acord amb les dades públiques del Ministeri de Cultura i Esport, no existeixen dades sobre quin va ser el seu destí després d'això.

Projecte 'Construint Memòria'

El projecte 'Construint Memòria' es va posar en marxa a la fi de la legislatura passada, quan les competències en matèria de Memòria Històrica corresponien a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, i va ser presentat oficialment pel President, Ximo Puig, i la consellera Gabriela Bravo al desembre de 2018.

En el marc d'aquesta iniciativa es contempla la instal·lació de 627 Rajoles de la Memòria amb els noms de les víctimes valencianes dels camps de concentració nazis, de les quals només 252 van sobreviure a la barbàrie.

Publicador de continguts